Linköpingsföretaget ett av världens bästa

Linköpingsföretaget Amra Medical är nu ett av världens mest lovande, unga icke börsnoterade företag 2018.

26 oktober 2018 20:14

Det blev klart på Red Herring 100 Global Award 2018 i Los Angeles på torsdagen. Det är en välrenommerad lista över världens 100 bästa, som funnits i över 20 år. Amra grundades 2010 och lämnade inkubatorn Lead i Mjärdevi för några år sedan och har fem kontor i Europa och USA. Företaget härstammar från forskning vid Linköpings universitet och mäter fett och muskelmassa i kroppen med hjälp av magnetkamerabilder. Resultaten kan ha stor praktisk nytta inom diagnostik i sjukvården. Företaget har redan vunnit flera svenska utmärkelser och även blivit uppsatt på Red Herrings 100-lista i Europa.

– Jag får ju ofta stå i stjärnglansen på de här evenemangen, men det här är ett bevis på ett väl utfört arbete från varje enskild medarbetare. Det är verkligen en utmärkelse till grundarna Magnus Borga, Olof Dahlqvist Leinhard och alla oss på företaget, säger Tommy Johansson.

Detta är hans sista officiella framträdande för bolaget. Han lämnar just nu över vd-posten till amerikanen Eric Converse. Planen är att göra Linköpingsbolaget Amra Medical till ett globalt företag.

– Men vägen går över USA där en femtedel av marknaden finns. Eric är i Linköping de närmaste månaderna för att lära sig mer om företaget. Eric har kommit in bra bland medarbetarna, han är mer europeisk än många andra amerikaner, skrattar Tommy Johansson.

Han är nöjd med Amras utveckling senaste året.

– Fjärde kvartalet ser riktigt bra ut. Vi har fått in några stora kunder, som läkemedelsföretag och privata kliniker som vill använda vår teknik, säger Tommy Johansson.

Amra var det enda svenska företaget som nominerades till utmärkelsen i år. Red Herring Award har ett erkänt rykte globalt, och tidigare mottagare är Google, Facebook, Linkedin, Spotify, Salesforce, Alibaba, Docusign, Dropbox med flera.

Amra

En avknoppning från forskning vid Linköpings universitet.

Har utvecklat en standardiserad metod för att mäta bukfett, underhudsfett, leverfett samt muskler. Syftet är att snabbt kunna förhindra bl.a. diabetes, lever- och muskelsjukdomar. Amra siktar på att bli global standard för detaljerad fett- och muskelvolymmätning.

Fetmarelaterade sjukdomar är ett snabbt växande globalt problem med drygt 1,5 miljarder överviktiga människor i världen idag. Men det har länge saknats säkra mätmetoder.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa