Magdalena Hjertstedt har bott tillsammans med familjen i nästan fem år i Slaka. Hon skjutsar varje morgon sin dotter till Slaka skola när hon åker till jobbet. Men dottern ska börja i mellanstadiet nästa år och vill börja gå eller cykla själv till skolan.
Familjen bor inte så långt från skolan och längs Kalmarvägen – mellan hemmet och skolan – finns det en gång- och cykelbana. Men det finns ett problem. Kommer man från södra delen av Slaka – där familjen bor – måste man gå eller cykla över vägen mot Lilla Aska, väg E 708, för att komma till skolan. Det är en fyrvägskorsning mellan Gamla Kalmarvägen och väg E 708, där det är stopplikt. Det finns dock inget markerat övergångsställe.
– Många skolbarn passerar denna korsning varje morgon och eftermiddag. Det är dessutom en högtrafikerad korsning. Bilarna stannar inte vid stoppskylten utan fortsätter över gång- och cykelbanan, fram till Kalmarvägen. Det brukar också vara dålig sikt på grund av en häck på norra sidan, säger Magdalena Hjertstedt.
Hon har skrivit ett Linköpingsförslag och önskat ett markerat övergångsställe där skolbarn från södra delen av Slaka korsar vägen mot Lilla Aska. Förslaget finns på kommunens hemsida sedan 19 november och man kan rösta på det fram till 19 januari. Förslaget har redan fått 183 röster vilket innebär att kommunens berörda nämnd måste beakta det.
– Det här övergångsstället behövs verkligen för att vi föräldrarna ska kunna släppa barnen att gå eller cykla till skolan. Som det är nu känns det inte alls tryggt. Slakabor har under många år önskat sig ett övergångsställe här. När jag flyttade till Slaka hade ortsborna redan länge innan dess pratat om den här korsningen, säger Magdalena Hjertstedt.
Den berörda nämnden där Hjertstedts Linköpingsförslag kommer att tas upp, efter att det stängs 19 januari, är samhällsbyggnadsnämnden.
– Våra medborgare är våra bästa konsulter. Om de som bor i ett område upplever något som ett problem måste vi lyssna på dem. De som berörs av problemet kan bäst beskriva sin verklighet för oss. Men om våra mätningar sedan visar samma sak är det något annat, säger Muharrem Demirok (C), nämndens ordförande.
Så här inför jul kan han lova en sak.
– Jag lovar en ordentlig och skyndsam hantering. Jag förstår att föräldrarna upplever det som problematiskt.