Verksamhet ställer också om och tillverkar visir

Från arbetstränande med overhead-papper till privatpersoner med 3D-skrivare - allt fler tillverkar vårdmaterial.

Sarah Hansson,  Artur Lumonadio och Inga-Lill Thorsson hjälper till att tillverka visir för vårdboenden via Idrott & Service.

Sarah Hansson, Artur Lumonadio och Inga-Lill Thorsson hjälper till att tillverka visir för vårdboenden via Idrott & Service.

Foto: Malin Aurell

Linköpings kommun2020-04-06 06:00

Inom vården råder brist. Brist på plats, brist på personal och brist på material. Det sistnämnda har olika verksamheter och privatpersoner bestämt sig för att göra något åt.

– På Idrott & service jobbar personer inom OSA (Offentligt skyddad anställning). Det är människor som är en bit ifrån arbetsmarknaden, säger Fredrik Lundén (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

– De hade en himla bra idé häromveckan att de skulle ställa om sin produktion till att tillverka visir till vården istället.

På en av kommunens Idrott & service-verksamheter packar man NTA-lådor (Natur och Teknik för alla), en sorts experimentlåda för lärande i skolor, men eftersom det är lågsäsong har de möjlighet att arbeta med annat.

– Vi såg på Youtube att man kunde tillverka egna visir. Då gjorde vi en prototyp och visade för MAS (Medicinskt ansvarig sjuksköterska). Det blev godkänt så vi startade produktionen förra veckan, säger Malin Aurell, biträdande verksamhetschef på Idrott & service.

Hur tillverkar ni visiren?

– Det är ett gäng på fem personer som arbetar i stationer. Någon klipper resårsband, någon klipper skumgummi och någon fäster det med overhead-ark. Sen levererar vår taxichaufför ut visiren, främst till vårdboenden och äldreomsorg.

– Det är ett väldigt provisoriskt visir men det är bättre än ingenting, och det har gått åt. Vi har producerat över tusen visir redan och arbetarna är jätteglada att kunna hjälpa till.

Från början var tanken att den nya produktionen skulle hålla på i någon dag men nu har man hållit på i en vecka. De kommer att fortsätta "så länge som det behövs". Och även på andra oväntade platser i Linköping produceras visir.

Region Östergötland använder projektet Pandemihack där de efterfrågar egentillverkat vårdmaterial. En av de som nappat är 19-åriga Hannes Hermansson, som frilansar inom produktion med 3D-skrivare. Han är medlem i MakersLink, Linköpings avdelning inom Makerspace, där skapare likt honom själv kan bidra med lösningar.

– Det har varit riktigt häftigt, folk från hela Sverige har hjälpt till med idéer och design, säger han.

Själv har Hannes producerat 80 visir på sitt rum, redo för donation.

– Sjukhuset har redan fått in över 200 visir, så de var tacksamma. Jag lyckades inte få in mina visir i tid, så här på rummet finns visir som väntar på annan sjukvård. Vi tittar även på att tillverka en återanvändbar mask och ventilator.

Karta: Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!