Vecka ska uppmärksamma hållbart resande

Snart är det dags för den Europeiska trafikantveckan, något kommunen satsar på för att uppmärksamma hållbart resande.

Linköpings kommun vill uppmuntra hållbart resande.

Linköpings kommun vill uppmuntra hållbart resande.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2019-09-11 10:00

Mellan måndagen den 16 september och söndagen den 22 anordnar Linköpings kommun den årliga Europeiska trafikantveckan, för att uppmuntra hållbart resande. Europeiska trafikantveckan är från början ett EU-initiativ och har funnits sedan 2002.  Linnea Gunnarsson Knutsson, energi- och klimatrådgivare på Linköpings kommun, säger att trafikantveckan är något kommunen varit engagerade i sedan start. 

Gunnarsson Knutsson säger att veckan ingår i kommunens arbete för att bli koldioxidneutrala till 2025 och tillägger att trafiken är en stor del av det arbetet.

– Det finns mycket kvar att jobba med, säger hon.

Det kommunen bland annat ska prata om är cyklar och de kommer att visa olika cykelalternativ, som vikcykel, elcykel och lastcykel.

– Vi vill visa att det finns olika sätt att ta sig runt på. För exempelvis barnfamiljer som ska åka och handla är lastcykeln ett alternativ.

Under veckan finns Linköpings kommun bland annat vid resecentrum, Stora Torget och i Mjärdevi. Kommunen finns tillgängliga för att diskutera hållbart resande och på vissa ställen kommer det även finnas en cykelservice, där man kan pumpa sina cykeldäck och få en lättare reparation. 

Det är inte enbart kommunen som kommer finnas på plats utan vid olika tillfällen står Östgötatrafiken och LinBike för att informera om kollektivtrafiken respektive hyrcyklar. 

Hela trafikantveckan rundas av med den internationella bilfria dagen den 22 september. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!