"Vad kostar det för miljön egentligen"

Nytt år och nya möjligheter? Vi snackade med Linköpingsbon Josefin Zangeri Carlberg som valt att haka på trenden Veganuari. Vilket är att helt ställa om sig till vegansk kost i januari.

Josefin Zangeri Carlberg hakar på vegan trenden i januari. Än så länge tycker hon att det funkar bra.

Josefin Zangeri Carlberg hakar på vegan trenden i januari. Än så länge tycker hon att det funkar bra.

Foto: Privat

Linköpings kommun2020-01-19 18:00

Trenden har några år på nacken i Sverige men i Storbritannien har Veganuari, eller Veganuary som det kallas där, varit en rörelse sedan mitten av 2010-talet. I Sverige driver framförallt Djurens Rätt en kampanj för att främja veganskkost i januari månad. Tanken är att man efter en månadsprövning kanske tar beslutet att fortsätta med en helt växtbaserad kost. 

En som valt att haka på Veganuari är Josefin Zangeri Carlberg. Hennes man är sedan åtta år tillbaka vegan men det är nu i januari som hon för första gången på allvar provar samma diet. Tidigare har hon varit pescetarian, alltså att hon valt bort kött från djurriket men ätit fisk, skaldjur samt mejeriprodukter.  

– Jag fick inspiration från Djurens Rätt att ställa om kosten nu i januari, säger Josefin och fortsätter:

– Det finns mycket inspiration att hitta för att hålla en vegansk kost. Sen tycker jag att det blivit en bättre attityd mot veganism i samhället i dag. Det finns mer veganskaprodukter i butikerna och även när man äter ute så känns det som att restaurangerna är mer anpassningsbara. 

Man kan ha olika anledningar till varför man väljer vegansk kost. Josefin väljer att prova veganskt med hänsyn till miljön:

– Vad kostar det klimatet att framställa en liter mjölk egentligen? Frågar hon sig. 

Kostomställningen har hållit på i runt två veckor och än så länge har det gått bra tycker Josefin. 

– Jag känner mig mycket piggare sen jag ställde om. 

En kritik mot en helt växtbaserad kost är att det försvårar för människor att få i sig  nödvändiga näringsämnen. Josefins tips kring detta är att äta varierat. Hon försöker själv att laga så mycket mat som möjligt från grunden.

– Vad jag vet så är det framförallt kosttillskott av vitamin B12 som kan vara aktuellt när man väljer en vegansk kost. Sen tycker jag att det känns mer naturligt att få i sig näringsämnena direkt från naturen.

Josefin tänker att något som kanske kan få fler att prova på att mer äta veganskt är att det är snällt mot plånboken:

–  Det går lätt att laga bra och billig mat som vegan. Det handlar om att följa skördesäsongerna och köpa de grönsaker och växter som har en aktuell skördetid.

Är det något du saknar i matväg som vegan?

– Nej faktiskt inte. Jag trodde framförallt att jag skulle sakna ost men det har gått lättare än vad jag trott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!