Vad innehåller de udda holkarna i Linköping?

I tre år har länsstyrelsen och Linköpings kommun planterat ekar och satt upp holkar för att gynna Linköpings ekmiljöer.

Mulmholkarna ska bland annat göra populationen av ekoxar och läderbaggar större.

Mulmholkarna ska bland annat göra populationen av ekoxar och läderbaggar större.

Foto: Erika Landt

Linköpings kommun2019-10-10 05:00

För tre år sedan började länsstyrelserna i Blekinge, Kalmar och Östergötland, samt Linköpings kommun arbeta med ett EU-projekt för att gynna eklandskapet. Det har inneburit restaurerande av ekhagar, plantering av runt 16 000 blommande småträd och buskar och ett 100-tal ekar, samt uppsättning av mulmholkar. 

– Vi har en skyldighet att bevara våra ekmiljöer, säger Anders Jörneskog, kommunekolog på Linköpings kommun. 

I ett eklandskap ingår bland annat insekter, så som ekoxar och läderbaggar. För att utveckla insektslivet som lever i ekarna har kommunen och länsstyrelsen satt upp så kallade mulmholkar. Det är holkar som ska likna gamla ihåliga ekar genom att vara fyllda med ekspån och eklöv.

– Förhoppningsvis bygger man upp en större population av arterna, säger Jörneskog. 

Projektet är 6-årigt, och med tre år kvar fortsätter länsstyrelserna och kommunen arbeta aktivt med att utveckla eklandskapet. Just nu är områdena fokuserade på naturreservat som har vissa ekvärden, men Jörneskog säger att man även planerar att arbeta med ekmiljön inåt staden. 

Än så länge kan inte Jörneskog säga om projektet verkligen gjort skillnad i eklandskapet. Han säger att en sådan utveckling tar flera år.

– Det här är ett viktigt och långsiktigt arbete. 

Enligt projektets hemsida ligger budgeten på 80 miljoner kronor. EU bidrar med runt 48 miljoner kronor och Naturvårdsverket bidrar med 15 miljoner kronor. Resterande summa står länsstyrelserna och kommunen för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!