Vaccination mot mässling försenas i skolor

Under hösten skulle elever i årskurs ett få vaccin mot bland annat mässling. Men nu skjuts vaccinationerna fram till nästa termin.

Under hösten erbjuds elever i årskurs ett att ta andra dosen av vaccinet som ska skydda mot mässling, påssjuka och röda hund, men nu ställs vaccinationerna in.

Under hösten erbjuds elever i årskurs ett att ta andra dosen av vaccinet som ska skydda mot mässling, påssjuka och röda hund, men nu ställs vaccinationerna in.

Foto: TOBIAS RÖSTLUND / TT

Linköpings kommun2019-11-21 18:00

Det handlar om MPR-vaccinet som skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund. Vaccinationen är en del av det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige som ges vid två tillfällen, den första på barnavårdcentralen när barnet är 18 månader.

Men nu är det leveransproblem av vaccinet och skolorna får därför planera om.

 – Det stämmer att det är brist på MPR-vaccin, säger Ulrika Whiss, enhetschef på läkemedelsgruppen på ledningsstaben för Region Östergötland. Man tror att det beror på att många har beställt mycket på samma gång och att leverantören inte riktigt kunde förutspå det. 

Skolorna i Linköping väntar nu med vaccinationerna, enligt Christina Säterskog, samordningsansvarig skolsköterska vid Elevhälsan i Linköpings kommun: 

– Vaccinet beräknas komma i mitten av december så vi kommer att skjuta upp vaccinationerna till nästa termin. 

Enligt Christina Säterskog fanns i november drygt 3 000 doser i lager vilka behöver prioriteras till spädbarnen via BVC-mottagningarna. 

Folkhälsomyndigheten rekommenderar barnavårdscentralerna att i första hand reservera MPR-vaccin till tidigare ovaccinerade barn som ska resa utomlands. I de fallen bör vaccin till barn över nio månader. Även i samband med utbrott i Sverige kan det vara aktuellt att vaccinera små barn.

Av de tre sjukdomarna lyfts mässlingen fram som särskilt allvarlig. Den kan ge orsaka lunginflammation och hjärninflammation hos både barn och vuxna. Under 2018 rapporterades 43 fall av mässling i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!