Linköpings kommun byter kontinuerligt ut belysningsstolpar för att undvika att rostiga stolpar faller ned och ställer till skador.
Under närmare 30 år har Tekniska Verken anlitat Svensk Robotdesign (SDR AB) för tjänster i samband med stolpbyten. Och i ett par fall har Linköpingsföretagets huvudägare Jan Stjerna tagit fram patenterade speciallösningar när så krävts.
Så var också fallet när ett antal tolv meter höga stolpar i mittremsan längs Brokindsleden från Vistvägen fram till Söderleden nyligen skulle bytas ut. Situationen var svår.
– Vi hade behövt montera bort mitträcket och gräva stora hål med 50 meters mellanrum för att få bort de gamla fundamenten. Och ändå hade vi inte uppfyllt kraven som ställs för utrymme för nya fundament. Ett alternativ hade varit att sätta upp ny belysning på båda sidor av vägen. Men då pratar vi om kostnader på miljontals kronor, säger Johan Nilsson, mätstrateg för belysning vid Tekniska Verken.
Jan Stjerna löste problemet med hjälp av en metallplatta, en uppfinning han tagit patent på.
– Det är en adapter som monteras mellan befintligt fundament och stolpen. Den stora vinsten är att vi slipper byta de gamla fundamenten och ersätta dem med nya, berättar Stjerna.
Utöver en besparing rent ekonomiskt ser Jan Stjerna miljövinster med tekniken.
– Man behöver inte forsla undan stora mängder schaktmassor, det går betydligt fortare, inverkan på trafiken blir inte alls lika omfattande och det krävs inte lika många fordon vid stolpbytena.
I Linköpings kommun sitter 35 000 armaturer i 29 000 belysningsstolpar. Många av de värst rostangripna är 40–50 år gamla.
Enligt Johan Nilsson byts stolpar för knappt fem miljoner kronor årligen.
– De större arbeten med byten av stolpar av den här typen som genomförts i år är Norrköpingsvägen genom Tallboda, Vistvägen och Universitetsvägen förbi golfbanan, berättar Nilsson.
För de kommande fem åren projekteras det för 120 stolpbyten årligen.
Bland kommande större projekt finns Braskens bro, Brokindsleden (från Söderleden till Ullstämma), Bergsvägen, Rydsvägen och Industrigatan.
Enligt Jan Stjerna ligger Linköpings kommun långt fram när det gäller underhåll och byten av höga stolpar.
– Vi har varit runt och tittat lite och i många andra kommuner ser det för jävligt ut. Dessa kommuner har en stor utmaning framför sig. Så egentligen finns det en jättemarknad för den typen av speciallösningar vi levererar.