Undersökningen: Tre av fyra känner sig säkra

Linköping - en trygg stad att leva och bo i? "Ja", svarar 70 procent av invånarna. Med den siffran ligger man i topp i Sverige.

"Jag känner ingen rädsla alls. Linköping är en trygg stad att bo i", säger Ann-Christin Aronsson.

"Jag känner ingen rädsla alls. Linköping är en trygg stad att bo i", säger Ann-Christin Aronsson.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2019-10-23 14:30

Mer än hälften av svenskarna uppger att de känner sig trygga i sin stad, visar en ny rapport från teknik- och arkitektföretaget PE.

I Lund, som toppar listan, upplever närmare tre av fyra invånare att de känner sig trygga. Därefter följer Linköping och Umeå, där 70 respektive 68 procent svarar att de känner sig säkra.

Undersökningen gjordes i början av året, flera månader innan sprängningen vid Ådalagatan och innan detonationen på Garnisonen, uppger Arvid Linder, kommunikationschef på PE.

– Därför är det svårt att svara på om det hade påverkat resultatet, om vi hade gjort undersökningen efteråt. Och det var inget specifikt ämne eller område som togs upp, utan personerna fick svara på hur de upplever den personliga tryggheten utifrån ett eget perspektiv.

Enkäten genomfördes i Sveriges 20 största städer och minst 100 personer i varje stad deltog. 

För att få siffrorna statistiskt säkerställda delades de tillfrågade upp i fyra olika åldergrupper där de yngsta var 18 år och de äldsta 74 år.

Pär Fridh, en av Linköpings två kommunpoliser, menar att undersökningen är ett bevis för att arbetet för att skapa ökad trygghet och säkerhet ger resultat.

– Det är många olika aktörer som deltar i det här, till exempel kommunen och fastighetsägarna. Engagemanget är stort och det är nog det samlade intrycket av alla de insatser som genomförs som får invånarna att känna som de gör, inte någon enstaka åtgärd.

Eskilstuna hamnade sist i tryggehetslistan med 51 procent. 

Det är tryggt och säkert att vandra omkring på Linköpings gator och torg, tycker 70 procent av invånarna i staden.
Det är tryggt och säkert att vandra omkring på Linköpings gator och torg, tycker 70 procent av invånarna i staden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!