Tyst protest mot utvisningarna

Flera personer har fått ett besked att de ska utvisas ur Sverige. På tisdagen hölls en tyst protest i Linköping för att de ska få stanna.

Mostafa Hassani, ordförande i "Nyanlända unga i Östergötland" deltog i manifestationen "Circle of silence" vid Stora torget tillsammans med bland andra Hanna Johansson, diakon i Svenska kyrkan.

Mostafa Hassani, ordförande i "Nyanlända unga i Östergötland" deltog i manifestationen "Circle of silence" vid Stora torget tillsammans med bland andra Hanna Johansson, diakon i Svenska kyrkan.

Foto: Pelle Johansson

Linköpings kommun2019-10-01 18:00

Det var föreningen "Nyanlända unga i Östergötland" som anordnade manifestationen "Circle of silence", tillsammans med Svenska kyrkan i Ryds församling där diakon Hanna Johansson är verksam.

Hon menar att de som fått ett besked att de inte får stanna i Sverige utan ska utvisas, till exempelvis Afghanistan, lever under extremt svåra förhållanden.

– De är utsatta för en omänsklig stress och press. Några håller sig gömda och är efterlysta av polisen. Andra sitter inspärrade i fängelseliknande miljöer. Deras liv är i stor fara om de skulle skickas tillbaka. De riskerar att förföljas eller hamna i krigsliknande situationer.

Hanna Johansson anser vidare att det handlar om personer som kommit in i det svenska samhället på att bra sätt.

– De har blivit en del av oss. Som medlemmar av en familj eller nära vänner. De är med och bidrar till det här landets utveckling. På flera olika sätt.

Mostafa Hassani, ordförande i "Nyanlända unga i Östergötland, bär på en stark önskan att de som flytt från krig och förföljelse ska få stanna i Sverige.

– Här kan de leva ett normalt liv, med chans till en bra utbildning, jobb och möjligheten att bilda familj som kan leva tillsammans under fredliga förhållanden.

Circle of silence genomfördes på en rad andra platser i Sverige, bland annat i Norrköping, Göteborg, Uppsala, Stockholm och Umeå.

I Linköping deltog ett 50-tal personer i manifestationen.

Karta: Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!