Tvillingar fick upp fisk stor så det stör

Linköpingstvillingarna Johannes och David Thollander och deras pappa Patrik kan dra en fiskehistoria utöver det vanliga.

Johannes och David Thollander med fiskeguiden Braedan och den över tre meter långa stören som de fångade.

Johannes och David Thollander med fiskeguiden Braedan och den över tre meter långa stören som de fångade.

Foto: Patrik Thollander/privat

Linköpings kommun2019-10-03 16:30

I augusti var Liu-professorn Patrik Thollander på jobbresa i Portland, USA. Med på resan var också de 16-åriga tvillingsönerna Johannes och David. Alla tre är de fiskeintresserade och brukar varje år ta en tur till Norge för havsfiske. 

Så en dag under Amerikavistelsen blev det en utflykt till Fraserfloden i nordvästra Kanada. Där finns ett välmående bestånd av Atlant-stör, som får fiskas under förutsättning att fångsten släpps tillbaka.

– Drömmen var att grabbarna skulle få upp varsin stör. Det är ju världens största sötvattensfisk, berättar Patrik Thollander.

På en båt med utrustning för hajfiske och bete i form av laxfiléer och stora laxhuvuden gav sig trion ut på en guidad tiotimmars-tripp.

– Det började inte så bra. De första 3– 4 timmarna fick vi inte upp något även om vi hade flera hugg, säger Patrik Thollander.

Sedan hände allt nästan på en gång. David och Patrik fick upp två störar vardera av imponerande storlek, 130–250 centimeter. 

Det enda som grumlade glädjen något var att Johannes inte fått napp. Men det skulle det bli ändring på.

– Plötsligt slets Johannes spö rakt ned och när han började veva in såg vi en sjukt stor fisk hoppa rakt upp bakom båten, berättar Patrik Thollander.

Av guidens reaktioner förstod de också att det här var en fisk utöver det vanliga. En 35 minuter hård kamp där far och söner hjälptes åt följde.

När fisken väl var fångad och mätt visade det sig att den var 302,5 cm lång (bara 37,5 cm från gällande rekord) med en omkrets på 122,5 centimeter och en uppskattad vikt på hela 272 kilo. Nästan lika imponerande var dess ålder, 80– 90 år.

Karta: Fraserfloden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!