Trots stora överskott måste Linköping spara

Linköpingsborna är vana vid att höra att det går bra. 2019 är inget undantag. Trots det finns ett klubbat krav på effektivisering.

Linköping har stora utmaningar framöver och behöver på några års sikt effektivisera sin verksamhet med cirka 500 miljoner, enligt kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M).

Linköping har stora utmaningar framöver och behöver på några års sikt effektivisera sin verksamhet med cirka 500 miljoner, enligt kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M).

Foto: Peter Jigerström

Linköpings kommun2019-11-24 10:00

Linköping har haft överskott i sin budget i många år. Senast siffrorna var röda var 2004. I år pekar prognosen mot 92 miljoner plus.

Lägg därtill att bolagen förväntas leverera ett överskott upp mot en miljard, om inte mer. 

Men framtiden är osäker, menar Alliansen som i sin budget som klubbades på försommaren, beslutade om effektiviseringskrav på 0,8 procent.

Men det är inget som drabbar verksamheterna. Det hävdar ordförande i kommunstyrelsen Niklas Borg (M). Han håller för övrigt inte alls med om beskrivningen att det handlar om besparingar.

– Ingen nämnd har en lägre ram nästa år än man haft i år. Alla har fått en högre ram, säger han.

Han tycker att det är en skillnad på att spara och att effektivisera.  

–  Vi ska inte minska lärartätheten eller ha sämre bemanning i äldreomsorgen. Det vi förväntar oss är att nämnderna ska effektivisera sina verksamheter genom att jobba smartare, minskade overheadkostnader, administrativa kostnader och liknande. För att göra detta tydligt har vi lagt ett större krav på kommunstyrelsen än vi gjort på andra verksamheter, säger han.

Totalt handlar det om effektiviseringar på 15 miljoner, enligt Niklas Borg.

– Det är en promille av Linköpings totala omsättning som ligger på 10 miljarder, säger Niklas Borg.

Några av de besparingar som diskuterats under hösten och som träder i kraft direkt är att ta bort filmsalongerna och att sluta med kolloverksamhet på sommaren. Totalt en besparing på mindre än två miljoner.

Hur tänker ni där? 

– Det där är ju en fråga för kultur- och fritidsnämnden, men efter vad jag har uppfattat så ska koloniverksamheten ersättas med något annat liknande inom kommunen. Filmsalongerna däremot är mera av en ideologisk fråga. Där tror vi att andra kan driva en sådan verksamhet bättre än kommunen, säger Niklas Borg.

Nu finns det inget egenintresse av att en kommun ska gå med alltför stora överskott. Det är i sig ett misslyckande. De pengar som avsatts till verksamhet ska användas. 

Men att inte gå back är nödvändigt inför kommande år enligt Niklas Borg. Han konstaterar att utgifterna varit större än intäkterna under några år och att man också tagit ut en extra utdelning från Tekniska verken.

– Den möjligheten till extrautdelningar kommer vi inte att ha framåt, säger han.

Enligt Niklas Borg beror effektiviseringskravet på att kommunen måste spara minst 300 miljoner kronor under de närmaste åren. Tillsammans med det – av allt att döma - nya kommunala utjämningssystemet som riksdagen ska klubba genom, så tillkommer ytterligare en utgift med 170 miljoner för Linköping. Totalt handlar det då om att spara nästan en halv miljard de närmaste fyra åren.

–Under ett antal år vi haft en kostnadsutveckling där nettokostnaderna har ökat mer än vad skatteintäkterna gjort. Då hjälper det i längden inte att ha en god ekonomi. Jobbar man på det sättet så urholkar man den goda ekonomin ganska snabbt.

Att kommunen visar överskott beror till stor del på, enligt Niklas Borg, att nämnderna har börjat anpassa sig till det som gäller nästa år.

Socialdemokraterna som är det största oppositionspartiet ser också utmaningar, men också stora behov inom välfärden. 

– Vi vill utveckla, inte avveckla som vi upplever att Alliansen gör, säger Kristina Edlund (S), kommunalråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Linköping.

Satsningar som S vill se är bland annat mer personal inom hemtjänsten och en fortsatt satsning på heltid inom omsorgen.

De ekonomiska förutsättningarna finns, hävdar Kristina Edlund.

– Jämfört med många andra kommuner har Linköping goda förutsättningar att möta framtida ekonomiska utmaningar. Stadshus AB har goda värderingar. Tittar man på långsiktiga placeringar och utdelningar som finns att hämta från moderbolaget så ser vi att man kan tillföra resurser till välfärden.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har länge flaggat för sämre tider för kommunerna. I sin rapport från oktober i år konstaterar de att flera kommuner kommer att behöva höja skatten eftersom det demografiska trycket är högt. De skriver: ”..Barn, unga och äldre ökar snabbare än gruppen som är i arbetsför ålder, samtidigt som Sverige under 2020 går in i en lågkonjunktur. Sammantaget ökar behovet av de resurser som krävs för att upprätthålla välfärden på dagens nivå snabbare än skatteintäkterna."

Någon skattehöjning för Linköpings del är det dock inte frågan om. I den frågan finns en stor politisk samsyn.

Linköpingssiffror

Beräknat överskott: 92 miljoner

Bolagens resultat (31/8) 732 miljoner, vilket är 51 miljoner lägre än samma tid förra året.

Stångåstadens resultat ligger 14 miljoner över budget

Linköping har i dag regionens lägsta kommunalskatt.

Kommunalskatt: 20,20 %

Regionskatt: 10,70 %

Total skatt: 30,90 %

Norrköping: 32,45 %

En förklaring till överskott, enligt Niklas Borg att nämnderna och verksamheterna under året har börjat anpassa sig till de krav som gäller framåt.

(Källa: Delårsrapport från 31/8 )

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!