Tre inbrott i Linköping på kort tid

Under tisdagen rapporterades tre inbrott till polisen på lika många timmar. Nu söker polisen vittnen.

Huset på bilden har inget med de aktuella inbrotten att göra.

Huset på bilden har inget med de aktuella inbrotten att göra.

Foto: Arkivbild / Peter Jigerström

Linköpings kommun2019-10-01 18:13

Strax efter klockan tolv kom det första av tre larm om inbrott i Linköping. En villaägare i Ekholmen hade upptäckt att någon brutit sig in i huset genom en altandörr.

Huset var rörigt efter tjuvens jakt på värdeföremål. När polisen kom till platsen spärrade de av delar av huset för att genomföra en kriminalteknisk undersökning. Vad som har stulits är fortfarande oklart, men polisen har satt igång en utredning om grov stöld genom inbrott.

Inbrott i bostad rubriceras alltid som grovt berättar polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

– Det ses som extra integritetskränkande och därför betecknas brottet som grovt, även om det ekonomiska värdet på det som stjäls inte är så stort.

Knappt två timmar senare kommer ytterligare ett larm om inbrott. Den här gången är det en villa i Berga som fått oönskat besök. Villaägaren hade bara varit hemifrån i en och en halv timma då inbrottet upptäcktes. Det är oklart hur tjuvarna tog sig in, men de hade lämnat en dörr öppen efter sig. Även här spärrade polisen av delar av huset och påbörjat en utredning om grov stöld.

En timma senare, klockan 15.01, larmade en villaägare i Vidingsjö om ett tredje inbrott. Här hade tjuvarna genomfört inbrottet någon gång mellan ett och tre då husägaren bara varit borta i två timmar. Paret som bor i huset har upptäckt att smycken saknas. Precis som i de andra två fallen utreds brottet som grov stöld.

Thomas Agnevik kan inte definitivt säga att det finns samband mellan de tre stölderna, men ser det som sannolikt. 

– Vi kan inte säga att det finns samband så här tidigt i utredningarna. Men det skulle nästan vara anmärkningsvärt om det inte finns samband. Inbrotten är så nära varandra geografiskt och tidsmässigt.

Den här typen av serieinbrott är tyvärr ganska vanlig menar Agnevik.

– Vi märker att man dyker ner på en ort och gör flera bostadsinbrott för att sedan åka vidare. När vi upptäcker det och börjar jobba med det är de redan på nästa ställe.

Enligt Agnevik är inbrotten sällan särskilt väl planerade.

– Det är ganska vanligt att man rekar ganska kort tid i så fall. Man går på en bostad, och kommer det någon person eller någon öppnar dörren då de knackar brukar de ställa någon knasig fråga om någon person man letar efter eller att man gått fel. Någon avancerad spaning innan tror jag inte att de har.

Polisen är nu angelägna om att komma i kontakt med vittnen som kan ha sett inbrotten eller observerat misstänkta fordon eller personer i Berga, Ekholmen och Vidingsjö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!