Toppchefen mer optimistisk Àn Greta

Pessimism Àr farlig, optimism Àr lösningen. Det sÀger Magnus Hall, Linköpingsbon som Àr koncernchef i Vattenfall, om klimatfrÄgan.

"Leda Àr att fÄ sÄ mÄnga mÀnniskor som möjligt att prestera sÄ bra de kan. Det gör de om de Àr engagerade och för det krÀvs att de förstÄr verksamhetens riktning och sin egen roll." sÀger Magnus Hall.

"Leda Àr att fÄ sÄ mÄnga mÀnniskor som möjligt att prestera sÄ bra de kan. Det gör de om de Àr engagerade och för det krÀvs att de förstÄr verksamhetens riktning och sin egen roll." sÀger Magnus Hall.

Foto: Julia Djerf

Linköpings kommun2019-10-29 19:30

Onsdagsintervju

– Greta Thunberg Ă€r fantastisk nĂ€r hon pekar pĂ„ allvaret i klimatfrĂ„gan, men jag hĂ„ller inte med om att lĂ€get Ă€r hopplöst. Jag Ă€r optimist. En pessimistisk instĂ€llning till att lösa klimatfrĂ„gan Ă€r att gĂ„ tillbaka och sĂ€ga "jag kan inte göra nĂ„got lĂ€ngre". En optimistisk Ă€r att vi ska lösa de hĂ€r problemen och skapa ett samhĂ€lle som Ă€r mycket bĂ€ttre ur alla aspekter.

Magnus Hall, 60, vĂ€xte upp i SmĂ„land, mesta tiden i VĂ€xjö. 1980 flyttade han till Linköping för att lĂ€sa industriell ekonomi pĂ„ Liu. HĂ€r blev han kvar och bildade familj med hustrun Mona, tillsammans har de idag tre vuxna barn.  

– TĂ€nk att jag bott hĂ€r i snart 40 Ă„r, det Ă€r inte klokt!, sĂ€ger han och skrattar.

Magnus kom till Vattenfall hösten 2014 efter 29 Är pÄ Holmen, de tio sista som koncernchef.

FrĂ„n skogsindustri med drygt 4 000 anstĂ€llda till energibolag med dĂ„ nĂ€stan 30 000 anstĂ€llda – och en stĂ€ndig offentlig granskning av ett av Sveriges största och dĂ„ mest kritiserade bolag.

I fem Är har Magnus Hall befunnit sig i stormens öga.

– NĂ€r jag kom till Vattenfall skrev inte företaget sin egen historia. Vi beskrevs av alla andra, mĂ„nga hade Ă„sikter om det vi gjorde. Det fanns en agenda i företaget men den kom aldrig fram. Vi började arbeta med vĂ„r strategi och riktning. Det var dĂ„ vi bestĂ€mde oss för att sĂ€lja brunkolsverksamheten.

– Vi sĂ„g att Vattenfalls affĂ€rer hade en framtidsinriktad utveckling pĂ„ alla omrĂ„den förutom brunkolet. Det var ett omrĂ„de som vi visste skulle fasas ut pĂ„ sikt. BĂ„de av riskskĂ€l och strategiskĂ€l.

För tvÄ veckor sedan rapporterade TV4 att Vattenfall inför regeringens godkÀnnande av brunskolsaffÀren, i ett brev till nÀringslivsministern lyfte att den tjeckiska köparen EPH misstÀnktes för penningtvÀtt, korruption och skattebrott.

ÄndĂ„ förordade ni en försĂ€ljning. Vad grundade ni det pĂ„?

– Vi gjorde en noggrann hel- och renprocess pĂ„ köparna. Vad vi kunde se fanns det anklagelser men ingen substans och inga domar. Köparen var redan verksam i Tyskland sĂ„ tyska politiker kĂ€nde företaget. Allt sammantaget gjorde att vi inte sĂ„g nĂ„got skĂ€l att inte sĂ€lja till dem. 

Hur skulle du beskriva dagens Vattenfall, fem Är efter ditt tilltrÀde?

– Vi Ă€r i en position dĂ€r vi har bestĂ€mt vĂ„rt syfte. Vi ska möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation. NĂ€r de barn som föds idag fĂ„r sina barn sĂ„ ska Vattenfall kunna stĂ€lla upp med fossilfri elproduktion. UtifrĂ„n det arbetar vi fram lösningar inom energiomrĂ„det, inte bara hos oss sjĂ€lva utan ocksĂ„ hos vĂ„ra kunder och partners. Den strategin har gjort att vi nu skriver vĂ„r egen historia. Opinionsundersökningar visar att förtroendet för oss ökar ganska ordentligt. 

Var försÀljningen av brunkolet en nödvÀndig goodwillrening av företaget?

– Absolut, men framför allt var det en stor risk. Det var ett omrĂ„de som vi visste var vĂ€ldigt utsatt för koldioxidutslĂ€pp. Man hade precis börjat prissĂ€tta koldioxiden och det fanns ett politiskt tryck att dra ned pĂ„ utslĂ€ppen sĂ„ priset skulle öka. Brunkolet var bĂ„de en stor finansiell risk och fel inriktning för oss.

Vad behöver ni göra för att klara mÄlet att vara fossilfritt inom en generation?

– Vi har ett koldioxidproblem i vĂ„rt bolag. Inte i Sverige, men i Tyskland och NederlĂ€nderna har vi ganska stora koldioxidutslĂ€pp. Drygt 20 miljoner ton per Ă„r. Vi har sĂ„lt av en del, som Hamburgs fjĂ€rrvĂ€rmenĂ€t, inte för att vi ville utan för att Hamburg stad hade en köpoption pĂ„ det, sĂ„ utslĂ€ppen har sjunkit ned mot 17 miljoner ton per Ă„r. Vi Ă€r en del av problemet och vill vara en del av lösningen. Och dĂ€r erbjuder vi nya lösningar baserade pĂ„ fossilfri el. Det kan vara laddning för elbilar eller att producera fossilfritt stĂ„l.

Varför Àr det viktigt för Vattenfall att finnas pÄ den internationella marknaden?

– Vattenfall Ă€r sĂ„ stort sĂ„ om vi bara skulle vara i Sverige skulle vi tappa all dynamik, all utvecklingskraft. Vi skulle möta oss sjĂ€lva i dörren vid varje grej vi gör. Vi skulle inte kunna sprida vĂ„r storlek och Ă€ven fĂ„ svĂ„rt att rekrytera folk. 

Varför satsar ni pÄ vindkraft till havs?

– Dels för att kostnaderna att göra det har gĂ„tt ner radikalt, dels för att det Ă€r mer motstĂ„nd idag mot att bygga vindkraft till lands. Det Ă€r okej med vindkraft, men inte dĂ€r jag bor. SĂ„ lĂ„ter det hela tiden. DĂ€rför har vi stort fokus pĂ„ att Ă€ven bygga till havs. Danska Örsted Ă€r vĂ€rldsledande, men vi Ă€r nummer tvĂ„. Vill vi behĂ„lla den kompetens som har byggts upp i företaget sĂ„ Ă€r det viktigt att inte bara trĂ€nga in oss i Sverige.

Du Àr ordförande för den europeiska branschorganisationen Eurelectric. Hur ser du pÄ klimatarbetet i Europa jÀmfört med övriga vÀrlden, exempelvis Kina?

– De Ă€r bĂ€ttre Ă€n oss pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt. Kina bygger mycket sol-, vind- och kĂ€rnkraft, dĂ€r Ă€r de vĂ€rldens största investerare. Men deras utbyggnad Ă€r sĂ„ kraftig att de Ă€ven mĂ„ste bygga kolkraftverk. De Ă€r lĂ„ngt fram men Ă€r ett gigantiskt land som behöver ekonomisk utveckling, vilket de inte klarar med bara sol-, vind- och kĂ€rnkraft.

– Ett elsystem Ă€r speciellt. Produktion och konsumtion ska mötas i varje enskilt ögonblick. NĂ€r vi konsumerar el sĂ„ justerar man i produktionen. Ju mer kraft du fĂ„r i systemet som bara kommer nĂ€r den kommer, som sol och vind, desto svĂ„rare Ă€r det att hĂ„lla ihop systemet. Det behövs flexibel kraft nĂ€r det inte finns sol och vind. Vattenkraften Ă€r en fantastisk möjlighet, men den har inte Kina och liknande lĂ€nder. De kör sol och vind sĂ„ mycket de kan men nĂ€r det inte gĂ„r sĂ„ mĂ„ste de ha nĂ„got annat, som kol och gas. Lösningen pĂ„ sikt Ă€r att lagra sol- och vindenergin sĂ„ att man överproducerar nĂ€r det finns mycket, lagrar den och kör tillbaka den i systemet nĂ€r den behövs.

Tror du att ni beslutsfattare runt om i vÀrlden skulle ha klimatfokus Àven utan Greta Thunberg?

– Ja, vi hade nog fokus pĂ„ frĂ„gan Ă€ven tidigare men det Ă€r klart att hon förstĂ€rker det. 

Tar hon sig in i maktens rum dÀr besluten tas?

– Ja, det upplever jag. Mitt intryck av Greta Ă€r att hon inte bara sitter och jamsar med, hon talar om att "det hĂ€r gör ni inte bra". Hon har sin integritet kvar hela vĂ€gen. Det Ă€r jag imponerad av. Att ha den integriteten och sitta i FN. Det Ă€r coolt. Hon Ă€r en drivkraft och jag hoppas hon hittar former sĂ„ hon kan fortsĂ€tta med det. Nu mĂ„ste vi andra steppa upp och visa att vi löser den hĂ€r frĂ„gan. SĂ„ att inte ungdomar och andra tycker att vĂ€rlden och framtiden Ă€r hopplös. Utan framtidshopp blir det inte bra.

Vad tror du blir nÀsta steg i klimatomstÀllningen?

– Greta tar frĂ„gan till konsumenter som i sin tur stĂ€ller krav. NĂ€sta steg, som verkligen kommer fĂ„ fart pĂ„ omstĂ€llningen, Ă€r att företag frĂ„gar sig "Vad gör vi? Vad Ă€r vĂ„r affĂ€r? Vad sĂ€ger klimatet om vĂ„r affĂ€r och vad behöver vi göra för att visa för vĂ„ra konsumenter att vi stĂ€ller om?". Alla företag kommer att tĂ€nka sĂ„ och nĂ€r den omstĂ€llningen kommer igĂ„ng, dĂ„ kommer kapitalet att driva upp takten. 

Har du alltid varit optimistiskt lagd?

– Ja, jag Ă€r det i grunden. I det hĂ€r fallet tror jag pessimismen Ă€r rent farlig. I framtiden behöver vi massor energi men det blir energi som kommer nĂ€r den kommer, i sol och vind. DĂ„ mĂ„ste du lĂ€ra dig att lagra energin, spara den tills du behöver den. Konsumenterna nöjer sig inte med att ladda mobilen bara nĂ€r det blĂ„ser.

Vid nyĂ„r stĂ€nger Vattenfall kĂ€rnkraftsreaktorn Ringhals 2 och under 2020 stĂ€ngs Ă€ven Ringhals 1. Efter det Ă„terstĂ„r tre reaktorer i Forsmark, tvĂ„ i Ringhals och en i Oskarshamn. 

HuvudmĂ„let i energiöverenskommelsen frĂ„n 2016 Ă€r att Sverige ska ha 100 procent förnybar elproduktion 2040. 

Hur tror du kÀrnkraften i Sverige ser ut efter 2040?

– Energiöverenskommelsen sĂ€ger tvĂ„ saker som kan ses som motsĂ€gelsefulla. 2040 ska vi ha ett hundra procent förnybart energisystem, men det Ă€r inget stoppdatum för kĂ€rnkraften. Det gĂ„r inte helt ihop, men alla vet att det var en kompromiss. Sedan energiöverenskommelsen kom till Ă€r det mycket tydligare att elektrifieringen Ă€r en viktig del av vĂ„r lösning. NĂ€r vi stĂ€ller om transporter och industriprocesser kommer elkonsumtionen öka med kanske 30 procent pĂ„ 30 Ă„r. DĂ„ Ă€r vĂ„r bedömning att kĂ€rnkraften Ă€r en viktig del av det. Även efter 2040.

Magnus Hall Ă€r ocksĂ„ ordförande för mediakoncernen NTM som bland annat Ă€ger Öst Media dĂ€r Corren, NT och MVT ingĂ„r.

Är du lika optimistisk kring lokalmedias framtid?

– Det lokala innehĂ„llet kommer alltid vara av intresse och frĂ„gan för NTM Ă€r hur vi kan kapitalisera pĂ„ vĂ€rdet i det. Vi sitter pĂ„ starka varumĂ€rken pĂ„ vĂ„ra orter, med Corren, NT, UNT och sĂ„ vidare, sĂ„ jag kan inte se hur vi inte ska kunna bibehĂ„lla en affĂ€r i dem. Sen exakt hur det kommer se ut framöver, det vet jag inte. Jag Ă€r sĂ€ker pĂ„ att vi kommer att leva under stark press i mĂ„nga Ă„r. 

Vad har lockat dig till NTM?

– I Holmen jobbade jag med tidningarna och jag har alltid intresserat mig för dem. NĂ€r jag fick frĂ„gan om att komma in i styrelsen kĂ€ndes det jĂ€ttespĂ€nnande. Men jag Ă€r ingen expert pĂ„ branschen, jag Ă€r ordförande och försöker se till att NTM har en bra organisation. Styrelsen ska inte vara operativ, mer utmana ledningen och bidra med sina olika erfarenheter. Sen Ă€r jag förstĂ„s en stor tidningslĂ€sare. Jag lĂ€ser bĂ„de pĂ„ papper och pĂ„ padda, men föredrar pappret. 

Intervjun Àr över och Magnus, som vanligtvis tÄgpendlar mellan hemmet i Linköping och Vattenfalls huvudkontor i Solna, gör sig redo att cykla mot hemmet i RamshÀll.

Han sÀger:

– Linköping Ă€r en lagom stor stad, det Ă€r nog dĂ€rför vi alltid trivts hĂ€r.

"Brunkolet var bÄde en stor finansiell risk och fel inriktning för oss" sÀger Magnus Hall.
"Brunkolet var bÄde en stor finansiell risk och fel inriktning för oss" sÀger Magnus Hall.
Vattenfall

Vad: Energibolag Àgt av svenska staten. .

Var: Huvudkontor i Solna och verksamhet i flera europeiska lÀnder.

OmsÀttning: 156,8 miljarder kronor 2018.

Resultat: 17,6 miljarder kronor 2018.

Antal anstÀllda: 20 000 (2018).

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!