Parken är tänkt att byggas på Tekniska verkens område intill E4 mellan småbåtshamnen och återvinningscentralen i Gärstad. Den ska bestå av 30 000 solpaneler på en yta stor som 22 fotbollsplaner och beställdes av Swedbank som åtagit sig att köpa el från parken. Företaget Eneo solutions fick uppdraget att bygga den och vid sökandet efter en lämplig plats kom Tekniska verken in i bilden.
– Vår ambition när vi började engagera oss var att se vad vi kunde få ut av det. Det här låg i linje med vad vi vill åstadkomma, säger Tekniska verkens vd Charlotta Sund.
Ett slutgiltigt beslut från kommunfullmäktige är det som återstår för att bolaget ska investera 16 miljoner kronor och bli ägare av 18,2 procent av parken. Under ett år ska den kunna producera 11,5 gigawattimmar el, motsvarande elbehovet till 2 300 villor, enligt Swedbank.
För Tekniska verken, som har ett uttalat mål att arbeta för att hela Linköpings elbehov ska kunna förses med förnybar el inom en femårsperiod, är den här typen av investeringar något de kan tänkas fortsätta att göra.
– Vi har tydliga krav på våra investeringar att vi ska jobba för en hållbarhet och då ingår källor som sol. Men vi har inte några direkta planer just nu på ytterligare solinvesteringar.
Vad är för- och nackdelarna med solenergi?
– När vi värderar affärer så tittar vi på de finansiella delarna, vi har krav att generera vinst till våra ägare, men vi har också med dimensionen om vad det har för effekt för samhället och miljön. Solen uppfyller alla tre kraven, säger Charlotta Sund och fortsätter:
– Solen är lite mindre attraktiv finansiellt, jämfört med vind. Men för att vi ska nå de klimatmålen vi har och göra vår del i regionen, så måste vi vara öppna för alla möjliga lösningar: sol, vind och sen kan det komma fler förnybara källor framöver.
Hur långt bort är målet att Linköpings elbehov ska komma från förnybara källor?
– Det är en jätteutmaning och kommer kräva enorma investeringar och hårt arbete, men vår ambition är att vi inom en femårsperiod ska klara det.
På platsen där parken ska byggas växer energiskog som förr användes i Tekniska verkens pannor. Den ska tas om hand av någon som har användning av den enligt Charlotta Sund.
– Man ska också ha med sig att solceller producerar cirka 40 procent mer energi per ytenhet än energiskog, så vi tycker att det är ett bättre alternativ att ha solceller där.