Talman och civilingenjör är årets alumner

Varje år utser Linköpings universitet två alumner för att uppmärksamma goda bedrifter efter studietiden.

Linköpings universitet har länge haft en speciell plats hos Andreas Norén. Pressbild från Linköpings Universitet.

Linköpings universitet har länge haft en speciell plats hos Andreas Norén. Pressbild från Linköpings Universitet.

Foto: Anna Nilsen

Linköpings kommun2019-09-26 20:00

De som är utsedda till årets alumner vid Linköpings universitet är civilingenjören Sara Magnusson och riksdagens talman Andreas Norlén. Alumn är ett ord från latinet som betyder tidigare student. De båda alumnerna är glada över utmärkelsen.

– Jag känner mig hedrad, säger Sara Magnusson.

Sara Magnusson utses till en av årets alumner med anledning av hennes engagemang i den icke vinstdrivande stiftelsen Legi Lexi. 

– Stiftelsen arbetar med att ta fram digitala läsverktyg för lågstadielärare, berättar hon.

De digitala verktygen mäter elevernas läskunnighet i olika tester och ger därefter förslag till läraren hur man ska gå vidare för att utveckla elevernas läsförmåga. Utvecklingen av de digitala läsverktygen görs i samarbete med bland annat Linköpings universitet. Arbetet med forskarna har lett till ett nära samarbete med universitetet under de senaste åren.

– Jag är nästan lika ofta på universitetet nu som när jag var student, säger Sara Magnusson skämtsamt.


Att främja barns lärande är något som Sara Magnusson har arbetat med tidigare. När hon studerade till civilingenjör i industriell ekonomi i Linköping så var hon en av grundarna bakom Experimentfabriken. Experimentfabriken var ett projekt som möjliggjorde för barn och ungdomar att utveckla sitt intresse för naturkunskap och teknik. 

Årets andre alumn, Andreas Norlén, har både studerat och doktorerat i affärsjuridik vid Linköpings Universitet. Motiveringen bakom den aktuella utmärkelsen grundar sig i förra årets riksdagsval, ett val som lämnade Sverige i ett svårt parlamentariskt läge. Efter valet valdes Andreas Norlén till talman i Sveriges riksdag och arbetade i fyra månader med att landet skulle få fram en ny regering. Det politiska engagemanget har funnits hos honom ända sedan studietiden, även då hos Moderaterna. Sedan Andreas Norlén kom in i riksdagen 2006 har han hållit god kontakt med universitetet i Linköping och han brukar årligen ge en gästföreläsning för en del av de som studerar affärsjuridik där.  

– Linköpings universitet har länge haft en speciell plats i mitt hjärta. Jag är både stolt och hedrad för utmärkelsen, säger Andreas Norlén.

Årets alumner kommer att få ta emot utmärkelsen vid en ceremoni i Studenthuset på Campus Valla den 18 oktober. Evenemanget riktar sig till nuvarande och tidigare studenter samt anställda på universitetet. Allmänheten välkomnas i mån av plats. 

Sara Magnusson känner sig hedrad över utmärkelsen. Pressbild från Linköpings Universitet.
Sara Magnusson känner sig hedrad över utmärkelsen. Pressbild från Linköpings Universitet.
Karta: Linköpings universitet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!