"Svenskars stöd räddar liv i Kongo Kinshasa"

Våldtäkt används som vapen i ett krig om naturtillgångar i Kongo Kinshasa. Det var temat för måndagskvällens välgörenhetskonsert i Cupolen.

Förra årets fredspristagare Dr Denis Mukwege från Kongo Kinshasa talade direkt från hjärtat om vad stödet från Sverige betyder för hans verksamhet.

Förra årets fredspristagare Dr Denis Mukwege från Kongo Kinshasa talade direkt från hjärtat om vad stödet från Sverige betyder för hans verksamhet.

Foto: Sune Johansson

Linköpings kommun2019-10-21 22:30

Efter att ha besökt högisoleringen på US och sett drönare som kan frakta medicin, avslutades fredpristagaren Dr Denis Mukweges besök i Linköping med en välgörenhetskonsert i Pingstkyrkan.

Det blev mycket sång och musik och starka tal i Cupolen. Både av fredspristagaren själv, men även av Devine Blessing som utsatts för fruktansvärda övergrepp i Kongo och som tidningens läsare fick lära känna i lördags. När hon berättade var det mycket tyst i lokalen trots över 800 i publiken, varav vissa stod långt ut i foajén.

Pingstkyrkans föreståndare Marcus Sönnerbrandt höll i ett panelsamtal med Lars Arrhenius från Läkarmissionen, specialistläkaren David Ekqvist och David Norlander från missionflyget MAF. De diskuterade möjligheten att med hjälp av helikopterdrönare och annan flygverksamhet snabbt få ut personal och medicin i svårtillgängliga delar av Kongo-Kinshasa. Utgångspunkten för denna verksamhet ska vara Pantzisjukhuset i staden Bukavu, där Dr Mukwege är verksam.

Denis Mukwege höll ett starkt tal där han mot slutet tog upp och viftade med sin mobiltelefon. Det är nämligen i våra mobiltelefoner, som vi alla har i fickan, som de ovanliga metaller behövs som bryts i Kongo-Kinshasa.

– Har ni en sådan här så har ni en liten bit Kongo i fickan, förklarade han med sin egen mobil lyft.

Krigshandlingarna, där ett viktigt vapen är våldtäkter, är inte ett krig mellan stammar som en del kanske tror, fortsatte han. Inte heller mellan nationer eller religioner. Det är ett krig om mineraler i marken. 

– Man vill göra snabba vinster genom att gräva ut mineralerna och föra ut dem ur landet utan att betala skatt, berättade han.

Därefter tackade han alla som hjälper till och stödjer det medicinska arbetet i Pantzisjukhuset.

– Det öppnade 1989 med syftet att få ner spädbarnsdödligheten och dödligheten bland födande mödrar. Men hälften av bäddarna är upptagna av våldtagna kvinnor i alla olika åldrar, berättade Mukwege.

Över 3 000 barn har opererats på sjukhuset för skador, varav 300 yngre än fem år. Inte heller åldriga kvinnor kommer undan denna fruktansvärda regelmässiga krigföring som, enligt Mukwege, förstör inte bara individer fysiskt och psykiskt utan även dödar känslolivet hos såväl anhöriga som hela samhället.

– Ni är med och hjälper dessa kvinnor till ett bättre liv, sa han till församlingen i kyrkan och tackade för svensk hjälp.

Karta: Cupolen, Pingstkyrkan Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!