Svenska Gripen-plan övar i Finland

Svenska Gripen-plan kommer att delta i en finsk försvarsövning, med start på fredag.

Gripen taxar ut på Bodö flygplats inför start under en tidigare övning.

Gripen taxar ut på Bodö flygplats inför start under en tidigare övning.

Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

Linköpings kommun2019-10-01 15:30

Den finska försvarsövningen Ruska 19 genomförs i både svenskt och finskt luftrum. Den 211:e stridsflygdivisionen från F 21 i Luleå, med Jas 39 Gripen och personal, kommer att ombaseras till Finland och ska tillsammans med enheter ur det finska flygvapnet försvara det finska luftrummet. Gripen-plan ur 212:e stridsflygdivisionen ska agera kvalificerad motståndare. 

– Det är en mycket bra övning för oss alla. Försvarssamarbetet med Finland är av särskild vikt. Vårt fördjupade samarbete stärker nationell förmåga i respektive land och skapar ökad säkerhet i närområdet, säger Claes Isoz, chef vid Norrbottens flygflottilj, i en kommentar. 

Fler än 50 flygplan – stridsflygplan, skolflyg, transportflyg, helikoptrar och ledningsflygplan –  och omkring 4 500 personer deltar i övningen.

Det militära samarbetet mellan Sverige och Finland har under senare år intensifierats. Detta sker samtidigt som den svenska försvarsindustrin hoppas på beställningar från grannlandet. Finland står bland annat i begrepp att skaffa nya stridsflygplan och Saab hoppas ta hem en order på 64 Gripen-plan. 

Finland förväntas ta ett beslut i frågan under 2021. Nyhetsbyrån Reuters har tidigare uppskattat att en finländsk beställning av stridsflygplan är värd upp till 100 miljarder svenska kronor. Finland väljer mellan Gripen, Eurofighter, F-35 samt F-18. 

Nyligen tog Saab hem en order, värd drygt 4,4 miljarder kronor, på ledningsystem till den finska marinens nya fartyg i den så kallade Pohjanmaa-klassen.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!