Svartbygge på länsstyrelsens tak

Solpanelerna på länsstyrelsens tak saknade bygglov. Fastighetsägaren måste nu betala 26 866 kronor i sanktionsavgift.

Fastighetsägaren Castellum får bygglov i efterhand för solpanelerna på länsstyrelsens tak, men tvingas betala en sanktionsavgift.

Fastighetsägaren Castellum får bygglov i efterhand för solpanelerna på länsstyrelsens tak, men tvingas betala en sanktionsavgift.

Foto: Linköpings kommun

Linköpings kommun2020-02-18 08:01

I en film på nätet marknadsförde Länsstyrelsen Östergötland sin nya miljösatsning. Det rör sig om 159 kvadratmeter solpaneler med en effekt på 15 kW. Panelerna är en första etapp – tanken är att hela taket på sikt ska täckas av solpaneler.

Panelerna syns inte från marken. Men filmen gjorde att de uppmärksammades och blev ett ärende i bygg- och miljönämnden i Linköping. Politikerna där har nu konstaterat att solcellerna var bygglovspliktiga och dömer därför ut en sanktionsavgift på 26 866 kronor. 

Det blir dock inte länsstyrelsen som får betala avgiften, utan fastighetsägaren Castellum som är den som beställt solcellerna.

I sitt svar till byggnämnden skriver Castellum att solpanelsfirman sagt att bygglov inte behövs. Och solpaneler är egentligen bygglovsbefriade efter ett regeringsbeslut 2018 – men det finns undantag. 

I det här fallet är det två saker som gör att det krävdes bygglov: Dels följer inte panelerna takets lutning, dels ligger byggnaden i ett område med högt kulturhistoriskt värde (slottet och domkyrkan). Att panelerna inte syns från marken tar lagen ingen hänsyn till.

– I nämnden måste vi följa de lagar som finns, men jag tycker själv att de är orimligt hårda i sådana här lägen. Man borde göra lagstiftningen mycket enklare och underlätta mer för solpaneler. Åtgärden i sig är ju jättebra, den applåderar vi, och vi ger jättegärna bygglov till en fortsättning, säger Stefan Erikson (M), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Karta: Länsstyrelsen Östergötland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!