Succéidén som gett vården 5 000 visir

Bristen på skyddsutrustning inom vården fick sjuksköterskan Tove Boman att agera. Nu har hennes initiativ gett vården 5 000 visir.

Tove Boman och Lisa Dahlin Hall har lyckats engagera mängder av östgötar i tillverkningen av skyddsvisir till vården. Hittills har de skänkt 5 000 visir till 30 vårdställen.

Tove Boman och Lisa Dahlin Hall har lyckats engagera mängder av östgötar i tillverkningen av skyddsvisir till vården. Hittills har de skänkt 5 000 visir till 30 vårdställen.

Foto: Ethel Dahlin

Linköpings kommun2020-04-15 18:00

Under coronakrisen är sjuksköterskan Tove Boman placerad på IMA, Universitetssjukhuset nya intermediärvårdsavdelning som tar emot konstaterade och misstänkta covid-19-patienter.

Det var där hon insåg att något behövde göras. 

– Jag såg bristen på skyddsmaterial på US och hur de tvingades fördela det som fanns till prioriterade enheter, som till exempel IMA, akuten och pandemiavdelningar. Samtidigt fanns det avdelningar på US som knappt fick något skyddsmaterial alls och detsamma gällde äldreomsorgen. Då kände jag att jag ville göra något, berättar Tove. 

Den känslan förstärktes när hon talade med ambulanskollegor.

– De berättade att de hade hämtat misstänkta covid-patienter på flera boenden och att personalen där hade stått bredvid patienterna helt utan skyddsutrustning. 

Tove bestämde sig då för att starta tillverkning av skyddsvisir. Hon hade läst om en godkänd modell för OH-filmsvisir i tidningen Vårdfokus. Till sin hjälp tog hon kompisen Lisa Dahlin Hall och dennes mamma Ethel Dahlin. När de öppnade Facebookgruppen "Svensk sjukvård behöver mer än applåder - initiativ Linköping" mötte de direkt ett enormt behov. Idag har gruppen 700 medlemmar.

– Att den heter så ska inte tolkas som att vi har något agg mot de som applåderar. Tvärtom, det är ett jättejättefint initiativ och det fick mig att hoppas på ett liknande engagemang, säger Tove.

Arbetet organiseras i gruppen och börjar med utlämning av materialpaket till alla som vill tillverka visir. Sedan samlas de färdiga visiren in för att till sist hämtas av de vårdställen som har anmält intresse.

Hittills har gruppen levererat 5 000 visir till 30 vårdställen i Linköping, Motala, Mjölby, Boxholm och Västervik.

Under vårt samtal får Tove besök från ett boende på Järdalavägen som ska hämta 300 visir. 

– Det här är så himla gulligt av er! säger kvinnan från Järdalavägen som lämnar över blommor till Tove som tack.

Övervägde ni någon gång att ge visiren till regionen och låta dem fördela dem?

– Den första idén var att tillverka visir till US, men när flera företag började göra just det, samtidigt som många från äldreomsorgen hörde av sig till mig, så blev det så här.

Gruppen har också samlat in mycket annan skyddsutrustning som skänkts av bland andra Ikea, Coop, universitetet och ett par tatueringsstudior. Ahlsells och Blästadsskolan finns bland dem som bidragit med material till visiren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!