Stadsdelen får efterlängtade motionsspåret

Ekängens invånare har länge önskat sig ett nytt motionsspår. Efter flera års väntan är det dags att börja planera för spåret.

Sakta men säkert börjar Ekängsborna få nya anläggningar för idrott och motion. Snart blir det ett nytt motionsspår.

Sakta men säkert börjar Ekängsborna få nya anläggningar för idrott och motion. Snart blir det ett nytt motionsspår.

Foto: Daniel Bennelid

Linköpings kommun2019-11-23 12:30

Det beslutade kultur- och fritidsnämnden om på torsdagen. Det är ett så kallat utredningsbeslut, nämnden gav förvaltningen i uppdrag att utreda var anläggningen av motionsspåret ska gå och att återkomma med ett konkret förslag i februari nästa år.

– I flera år har det funnits önskemål från Ekängsborna om att få ett anlagt motionsspår i området. Nu verkar markproblem och andra hinder vara lösta, hoppas vi, säger Gustaf Appelberg (L), nämndens ordförande. 

Ett nytt motionsspår finns med i översiktsplanen för Ekängen. Enligt planen föreslås motionsspåret anläggas i norra delen av Ekängen, Tvärskogs udde. Den marken ägs i dag av Statens fastighetsverk. 

– Om vi ska ha ett kommunalt motionsspår i detta område ska vi (kommunen) antingen köpa den aktuella marken eller arrendera den, säger Gustaf Appelberg.

Investeringskostnaderna beräknas ligga på mellan 1,5 och 2,5 miljoner kronor, beroende på om motionsspåret ska förses med belysning eller inte. Finansiering och drift av ett nytt motionsspår i Ekängen ryms inom nämndens budget för 2020, enligt nämndens bedömning.

Förvaltningen fick även i uppdrag att utreda förutsättningar för en ny servicebyggnad med omklädningsrum i anslutning till konstgräsplanen som togs i bruk i våras. Förvaltningen ska återkomma i februari 2020 med ett förslag. Omklädningsrummen beräknas kosta 5,7 miljoner kronor, en kostnad som kommer att belasta nämndens investeringsbudget för 2022 även om arbetet påbörjar nästa år. 

Här är planen för motionsspåret, i norra delen av Ekängen.
Här är planen för motionsspåret, i norra delen av Ekängen.
Karta: Ekängen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!