Socialsekreterare vill ha 6-timmarsdag

Sjukfrånvaron ökar i Linköpings kommun och nu är det dags att införa sex timmars arbetsdag. Det anser skyddsombud på socialförvaltningen.

Faramarz Davoudi och Lena Liljeqvist, skyddsombud vid socialförvaltningen, tycker att det är dags att pröva sex timmars arbetsdag. De menar att kortare arbetstid inte blir dyrare för arbetsgivaren.

Faramarz Davoudi och Lena Liljeqvist, skyddsombud vid socialförvaltningen, tycker att det är dags att pröva sex timmars arbetsdag. De menar att kortare arbetstid inte blir dyrare för arbetsgivaren.

Foto: Jenny Eriksen

Linköpings kommun2019-12-10 06:00

–  Det är dags att idéer blir verklighet nu. Vi moderniserar så mycket annat. Nu är det dags att vi vågar modernisera arbetstiden också, säger Faramarz Davoudi, socialsekreterare på social- och omsorgsförvaltningen i Linköping och skyddsombud.

Han och kollegan Lena Liljeqvist har tagit fasta på siffror som visar att sjukfrånvaron ökar bland anställda vid förvaltningen, däribland i åldersgruppen 23-29 år och det är oroande, anser de.

Arbetsuppgifterna med utredningar och myndighetsbeslut om barn och vuxna som far illa är tunga och krävande, beskriver skyddsombuden. Andra kommuner, däribland Norrtälje kommun som tog steget tidigare i höst, prövar sex timmars arbetsdag för socialförvaltningens personal. Det är dags för Linköpings kommun att också pröva, anser Faramarz Davoudi och Lena Liljeqvist.

– Arbetstiden är en stor del av arbetsmiljön, säger Faramarz Davoudi.

Socialförvaltningen har infört mentorskap där yngre kollegor handleds av äldre, det finns viss möjlighet till kompetensutveckling och en vikariepool har bildats. Det är bra åtgärder, tycker Lena Liljeqvist.

– Men det som verkligen betyder något är arbetstiden, säger hon.

De fackliga företrädarna anser inte att det skulle bli dyrare för Linköpings kommun att låta socialförvaltningens personal arbeta sex timmar med bibehållen lön som för åtta timmar.

– Undersökningar har visat att människor blir mer effektiva under sin arbetstid då de jobbar sex timmar istället för åtta. Och det blir också utrymme att anställa personer som annars skulle vara arbetslösa. Det är en ekonomisk vinst för kommunen, anser Faramarz Davoudi.

Bland medarbetare är efterfrågan på sex timmars arbetsdag stor, hävdar skyddsombuden. Fackliga företrädare har lyft frågan länge inom förvaltningen men uppfattar att den bromsas av politisk vilja. De vill ha debatt om vilken personalpolitik Linköping kommun vill ha.

– Pensionsåldern flyttas fram och människor förväntas jobba längre. Då måste folk hålla ett helt yrkesliv, säger Lena Liljeqvist.

Menar ni att det just är socialförvaltningen som borde ha sex timmars arbetsdag, eller tänker ni er en förändring i hela kommunen?

– Fler skulle behöva ha det. Men vi kan börja på socialförvaltningen, man måste börja någonstans för att komma vidare, säger Faramarz Davoudi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!