Den kollektiva stadstrafiken i Linköping står inför den största förändringen sedan 2007.
15 juni är startdatumet för projektet som innebär en mängd nyheter för resenärerna där huvudpunkterna beskrivs enligt följande:
Ökad turtäthet.
Ekängen och Sturefors involveras i stadstrafiken.
Fler avgångar kvällar och nätter.
Kortare restider.
Minskad trängsel.
Nya moderna bussar.
– Vi ser att allt fler väljer att åka kollektivtrafik och måste därför möta upp kraven från våra resenärer. Fler och bättre bussar för att öka bekvämligheten och snabbare resor är två av skälen till den här satsningen, säger Östgötatrafikens vd, Sofia Malander.
Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken, konstaterar samtidigt att Linköping växer så det knakar och att man därför måste tillgodose invånarnas möjligheter att välja bussen framför personbilen i större utsträckning än tidigare.
– Om användandet av bilarna minskar är mycket vunnet. Det är dels en fråga om klimatpåverkan, men det handlar också om utrymme och trängsel. Alla måste få plats.
Enligt en uträkning kommer trafikutbudet i Linköping, räknat i kilometer, att öka med cirka 30 procent genom den nya resplanen.
Den sammanlagda sträckan landar därmed på 6,8 miljoner kilometer per år.
Avtalet med Nobina Sverige AB, som sträcker sig mellan 2020 och 2030, innebär att 85 nya bussar sätts i trafik från den 15 juni. De är exempelvis utrustade med luftkonditionering, wifi och möjlighet att ladda mobiltelefoner.
Den nya resplanen innefattar vidare två nya så kallade stomlinjer, en utökning från fyra till sex, men också att man plockar bort cirka 25 hållplatser.
– Vissa ligger väldigt nära varandra. Det gör att resorna går långsammare än nödvändigt. Snabbare, rakare och tätare. Det är så vi vill att framtidens kollektivtrafik ska formas, säger Mattias Näsström.
Östgötatrafikens ledning är införstådd med att förändringarna inte enbart kommer att mötas av applåder från resenärerna. Kritik är också att vänta.
– Kollektivtrafik engagerar och berör. Oavsett om det handlar om biljettpriser eller linjedragningar, säger Sofia Malander.
Mattias Näsström menar att Östgötatrafiken "lappat och lagat" för att skapa ett så bra trafiksystem som möjligt under de senaste åren.
– Det håller inte i längden. Det var hög tid för ett riktigt krafttag, säger han.