Snabba möten för att skapa nya affärer

Det surrades ordentligt i Mjärdevi på tisdagen. Omkring femton litauiska företag mötte svenska kollegor från bland annat Linköping, Motala och Finspång vid korta träffar.

Erik Jacobsson från Energifabriken i Linköping och Tadas Tumelis från litauiska Selteka var två av de företagare som tog chansen att knyta nya kontakter i Linköping.

Erik Jacobsson från Energifabriken i Linköping och Tadas Tumelis från litauiska Selteka var två av de företagare som tog chansen att knyta nya kontakter i Linköping.

Foto: Daniel Erlandsson

Linköpings kommun2019-10-08 17:30

Den litauiska staden Kaunas har varit en samverkansort till Linköping sedan 1992, berättar Kerstin Reimstad, näringslivsutvecklare med inriktning internationalisering på Linköpings kommun:

– I början var det mycket hjälp till Litauen. Räddningstjänsten var inblandad, det kunde handla om fordon och så vidare. Senare har det också handlat om kultur, vård och omsorg. Nu rör det sig mest om näringslivsutbyte. Representanter från Linköping var i Kaunas i april i år, då var det mycket fokus på Linköping. Men det handlar om affärer i båda riktningarna.

Syftet med tisdagens möten var att lägga en grund för framtida samarbeten. 

I Linköping finns ett enda konsulat och det är just Litauens. Verksam där är honorärkonsul Ulrik Lindblad. Besöket är en del i hans arbete för att främja samarbetet länderna emellan. Sverige är största utländska investerare i Litauen, berättar han, och affärsutbytet är redan stort. Kanske befinner sig landet ändå något i skugga för många svenskar.

– Det man inte tänker på är att Litauen är ett grannland precis som Norge och Danmark, det är bara att det är en massa vatten emellan.

Han räknar med konkreta resultat av besöket:

– Vårt fokus är absolut att det ska leda till samarbete, vi tänker också följa upp med en motsvarande resa till Litauen. Samtidigt får man vara realistisk, jag räknar inte med att alla här kommer att göra affärer nästa vecka, men de får en möjlighet att träffas och knyta kontakter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!