Skolvalet sköttes inte rättssäkert

Inte rättssäkert, och godtyckligt. Så dömer Överklagandenämnden Linköpings kommun i ett fall som gäller skolvalet till årskurs 7.

Arenaskolan är populär. Alla kan inte bli antagna till den skola de vill gå på, men kommunen hanterade antagningsprocessen på ett rättsosäkert sätt, anser Skolväsendets Överklagandenämnd.

Arenaskolan är populär. Alla kan inte bli antagna till den skola de vill gå på, men kommunen hanterade antagningsprocessen på ett rättsosäkert sätt, anser Skolväsendets Överklagandenämnd.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2019-10-07 20:30

"Två olika antagningsförfaranden har ställts mot varandra på ett godtyckligt sätt” skriver Skolväsendets Överklagandenämnd i sitt utslag, och dömer Linköpings kommun att göra om antagningen för den berörda eleven.

– Det handlar om förutsägbarhet. De som söker måste kunna förstå i förväg vilka regler som gäller. Man ska kunna göra en korrekt bedömning av hur troligt det är att man kommer in på en skola, om det är värt att söka till den eller inte, säger Niklas Beijar Johansson, jurist vid Överklagandenämnden.

Linköpings kommun ändrade fördelningen av platser på skolan i efterhand vilket inte är tillåtet, enligt Överklagandenämnden.

Fallet gäller en elev som i förra årets skolval sökte till Arenaskolan för att få börja i årskurs sju där i augusti 2019. Eleven kom inte in, enligt utbildningsförvaltningen för att andra elever hade företräde enligt regeln om relativ närhet.

Vårdnadshavarna använde kommunens beräkningssystem för att mäta närhet och kom fram till att kompisar med identiskt avstånd till Arenaskolan blivit antagna, men inte dottern. Vårdnadshavarna överklagade beslutet till Skolväsendets överklagandenämnd. Innan nämnden fattat beslut har utbildningsförvaltningen fått lämna sin förklaring. I yttrandet skriver kommunen bland annat att Arenaskolan inte har möjlighet att ta emot alla elever som vill gå där, och att principen om relativ närhet gjorde att eleven fick avslag.

Skolväsendets överklagandenämnd ger kommunen rätt i att alla inte kan bli antagna till de skolor som de vill gå på. Men nämnden slår ner på att fördelningen av antalet platser på skolan inte gick rätt till.

– Först efter att alla ansökningar kommit in beslutade de hur många av skolans platser som skulle gå till profil och hur många som skulle vara vanliga utbildningsplatser, säger jurist Niklas Beijar Johansson.

Sista ansökningsdag i skolvalet var 27 januari. Enligt Skolväsendets överklagandenämnds utredning fattade skolchefen beslut att om platsfördelning den 21 februari.

En kommun får ändra fördelningen av antalet platser på profil- eller spetsutbildningar från ett läsår till ett annat, men antalet platser måste vara känt vid ansökningstillfället.

Arenaskolan tog emot 57 elever till vanliga utbildningsplatser och 44 elever till fotbollsprofilen i augusti 2018. I augusti 2019 togs 30 elever in på vanliga platser och 62 elever till fotbollsprofil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!