Skolans budget minskar nästa år

Skäggetorpsskolans budget minskar nästa år – nu oroas lärare över framtiden.

Erik Östman (M) är ordförande i barn och ungdomsnämnden.

Erik Östman (M) är ordförande i barn och ungdomsnämnden.

Foto: Johnny Gustavsson, Mostphotos

Linköpings kommun2019-12-05 05:01

På tisdagskvällen informerade Skäggetorpsskolans rektorer Anders Österhjelm och Sara Skagerström personalen om att skolans budget minskar nästa år – vilket kan medföra vissa personalförändringar.

Högstadieläraren Emil Skala arbetar på Skäggetorpsskolan och var med på informationsmötet i tisdags kväll. Enligt honom råder det en orolig stämning bland skolpersonalen. 

– Det talades bland annat om att omförflyttningar av lärare och fritidsledare kan bli aktuellt, säger Emil Skala och fortsätter:

– Även om vi tappat en del elever så finns det fortfarande vissa elever som behöver mer hjälp med skolan. Frågan är hur mycket vi lärare som blir kvar kommer behöva att ro för att få alla elever i hamn.

Emil Skala framhäver att beslutet om besparingar inte är fattade av rektorerna utan att de försöker göra det bästa utifrån de ramar som finns. 

– Det här var en dålig julklapp, säger Emil Skala. 

Vi har sökt rektorerna under onsdagen och via e-post meddelar de att budgeten dels påverkas av en förändring i hur kommunen väljer att fördela resurser till skolorna, dels en förändring i skolans statsbidrag. Rektorerna skriver även att det är för tidigt att uttala sig om hur skolans verksamhet kommer att påverkas. Detta går först att uttala sig om i februari.

Erik Östman (M), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, säger att budgetminskningen beror på att grundbeloppet, alltså de kommunala anslagen, minskar. När statsbidraget, som Skäggetorpsskolan får största andel av i Linköping, räknas med blir den totala och preliminära minskningen två miljoner kronor – räknat på det nuvarande eleverunderlaget.

– Det är viktigt att poängtera att Skäggetorpsskolan fortfarande får störst andel grundbelopp och störst andel statsbidrag av alla skolor i Linköping. Det är med marginal stadens mest personaltäta skola, säger Östman.

Vad innebär nedskärningen för skolan?

– Det är jättesvårt att säga. Rektor äger sin organisation och den varken kan eller ska vi politiker vara inne och peta i. Men det handlar överlag om att se över vilka funktioner som skapar resultat, säger Östman. 

Nästa vecka ska barn- och ungdomsnämnden presentera preliminära siffror för hur mycket pengar respektive skola får 2020.

– Men det är siffror som kan justeras senare i vår när vi ser vilket elevunderlag våra skolor får efter skolvalet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!