Skjutfält hindrar boende från att surfa

Det var flera år sedan familjen Larsson först lovades fiberanslutning till gården i Prästtomta. Idag står de fortfarande utan.

Familjen Larsson har kämpat för tillgång till stabilt internet i flera års tid. De var med och startade den ekonomiska förening som tog upp bygdens intresse av fiberanslutning, men har trots det blivit utan.

Familjen Larsson har kämpat för tillgång till stabilt internet i flera års tid. De var med och startade den ekonomiska förening som tog upp bygdens intresse av fiberanslutning, men har trots det blivit utan.

Foto: Emilia Rosén

Linköpings kommun2021-07-06 06:00

Hemmajobb har blivit vardag för många under pandemin. Utan fungerande internetuppkoppning är det dock svårt, något som Fredrik Larsson och Pernilla Sjögren Larsson i Prästtomta har fått erfara. De står nämligen utan bredband och måste förlita sig enbart på mobiluppkoppling.

– Signalstyrkan är väldigt ojämn. Jag kan betala räkningar i mobilen men mer än så klarar den inte. Digitala möten till exempel har inte varit ett alternativ, säger Fredrik.

Både Pernilla och dottern Rebecka har begränsats i sitt arbete. Pernilla, som är lärare, har fått byta arbetsuppgifter eftersom hon inte har kunnat undervisa digitalt. För Rebecka har skolarbetet hängt löst.

– Jag minns för ett år sedan när hon höll på med sin uppsats och satt och grät för att arbetet försvann när uppkopplingen svajade, berättar pappa Fredrik.

Problemet med internetuppkopplingen är inte nytt. Det har varit en lång process som började med ett beslut om fiberanslutning redan 2015. Frustrationen tog dock ny fart när de förra våren fick besked om att uppkopplingen kunde vara indragen på 14 dagar om allt bara blev godkänt. Där tog det nämligen stopp.

Anledningen?

Fastigheten är sedan 2009 omsluten av Prästtomta skjutfält, ett militärt övningsområde. Efter ett samtal till bredbandsföretaget Utsikt fick paret veta att det var Försvarsmakten som hade stoppat beslutet.

– Det är diskriminering. Andra på exakt samma fastighet har fått fiber indraget, så man kan ju undra vad som skiljer oss från någon annan granne, säger Fredrik.

Redan 2009 protesterade bygden mot beslutet att expandera skjutfältet, dock utan resultat. 

– Vi hade en oro för vad det skulle ha för effekt för oss som bor här, men blev lovade att det inte skulle påverka oss alls. Det visade sig ju att vi hade rätt.

undefined
Vägen där fiberkabeln skulle ha dragits. Fredrik förstår inte varför Försvarsmakten väljer att sätta stopp för deras fiberplaner när de inte ens får använda vägen. "Det känns lite som när David möter Goliat när en så stor aktör väljer att gå på oss. De jobbar här men det är ju vi som bor här och har bott här i generationer", säger Pernilla.

I de senaste försöken att få bot på problemet har paret fått ett lösningsförslag; att gräva ner kabeln 160 cm i marken, mitt i vägen. 

– Det är ett hån. De vet att Utsikt aldrig skulle göra den typen av grävning. Det skulle vara alldeles för kostsamt och förstöra vägen totalt. Normalt grävs fiber i vägkanten på 30–40 cm djup, menar Fredrik.

Även bredbandsbolaget Utsikt kom med ett förslag, att dra kabeln längs andra luft- och markburna ledningar. Men även detta har fått avslag. Det ser Fredrik som ett tydligt tecken.

– Det känns som att de försöker frysa ut oss, tvinga bort oss, så de får området för sig själva, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!