Under onsdagen besökte gruppen arbetsmarknadsdagen i Missionskyrkan. Vid ett bord fyllt med sladdar, kablar och 3D-pennor tog de emot tekniknyfikna elever från årskurs 9. Målet är att uppmuntra tjejer att söka till teknikprogrammen på gymnasiet. Och det finns luckor att fylla, enligt Skolverket är lite färre än var femte elev som söker till teknikprogrammen en tjej.
– Det är problematiskt då teknikbranschen behöver bredd och alla perspektiv, säger Elin Östblom som är ungdomskommunikatör på branschorganisationen Teknikföretagen.
Förutom att vara med på arbetsmarknadsdagar och gymnasiemässor är deras främsta verktyg en Facebooksida. Den riktar sig till tjejer som redan läser teknik och till de som är i färd att söka till ett program.
– Där kan de mötas på sina egna villkor och prata om olika inriktningar och ja, allt möjligt som har med teknik att göra.
Tanken är att skapa inspirerande förebilder och visa teknikintresserade tjejer att de inte är ensamma. Att det är så få tjejer som söker till teknikprogrammen beror enligt gruppen på samhällets normer och att män syns betydligt oftare i tekniska sammanhang.
– Sånt påverkar. Det finns ett uttryck som lyder "you can't be what you can't see". Det har att göra med allt från vilka leksaker barnen får till hur teknikutbildningen i grundskolan ser ut. Ofta fokuseras det mer på själva tekniken än hur den kan användas.
Vid bordet satt också Edith Rosén och Alva Holmberg som gick ut teknikprogrammet i våras och nu gör praktik på Teknikföretagen.
– I min klass på 30 elever var vi fyra tjejer när vi började och sex när vi slutade, säger Edith Rosén som gick med i Facebookgruppen inför hennes gymnasieval för tre år sedan.
Alva Holmström tror att självförtroende spelar roll när tjejer ska söka sig till tekniska program.
– Ibland har tjejer sämre självförtroende när det gäller till exempel matte och då kanske inte vågar välja teknik och gå emot normen om att teknik är killigt.
Gruppen märker ofta att tjejer som kommer fram för att prata har ett större teknikintresse än de själva visste. Gruppen påminner också om att tekniskt utbildade behövs till arbeten inom klimat, infrastruktur och vård.
– Teknik är lösningen. Många som vill förändra världen tänker att de behöver bli politiker. Men att förändra världen tror vi att man gör med smarta innovationer, säger Alva Holmström.