Sex och feminism på stadsbiblioteket

Hennes senaste bok har setts som ett 1700-talsinlägg i metoo-debatten. Nu kommer Anna Laestadius Larsson till Linköping för att berätta.

Anna Laestadius Larssons böcker hyllas av recensenterna och säljer ganska bra. "Jag är ju ingen bestseller som Camilla Läckberg, men jag kan försörja mig på dem och det känns privilegierat", säger hon.

Anna Laestadius Larssons böcker hyllas av recensenterna och säljer ganska bra. "Jag är ju ingen bestseller som Camilla Läckberg, men jag kan försörja mig på dem och det känns privilegierat", säger hon.

Foto: Anna-Lena Ahlström

Linköpings kommun2019-09-06 21:30

Anna Laestadius Larsson slog igenom med trilogin Barnbruden, Pottungen och Räfvhonan som alla utspelar sig på 1700-talet. Efter en utflykt till 1800- och 1900-tal i romanen om Hilda af Klint är hon med sin senaste bok Kurtisanen tillbaka i sitt favoritsekel.

–  1700-talet är ju ett fantastiskt århundrade. För mig började intresset med Marie Antoinette och med kläderna och flärden. Nu handlar det väldigt mycket om idéerna som kom då, om individen och individens rättigheter, de mänskliga rättigheterna.

Kurtisanen handlar om Beata Charlotta Ekerman – skådespelerska och älskarinna till mäktiga män. Boken har betecknats som ett inlägg i metoo-debatten.

– Det är det ju egentligen inte från början, för metoo hade inte hänt när jag började skriva på boken. Men på något sätt bildar den en intressant bakgrund till dagens metoo- och sexualdebatt. Lägger man örat mot historien så ekar det av kvinnoröster som ropar wetoo. Kurtisanen handlar väldigt mycket om kvinnans sexuella utsatthet, men även om spelet, den makt som sexualiteten också ger, säger Anna Laestadius Larsson.

Anna bor i Nacka, men är född och uppvuxen i Linköping. Även bokens huvudperson Beata Charlotta Ekerman, som är en verklig historisk person, föddes i Linköping och en del av handlingen utspelas där. 

Beata Charlottas lillasyster Julie var älskarinna till Stockholms överståthållare, Carl Sparre. När han tröttnade på henne ordnade han ett äktenskap med en ung notarie och såg till att han blev borgmästare i Linköping. Anna Laestadius Larsson har läst Julies många brev till Carl Sparre, som en del av researchen inför boken.

– Det är väldigt roliga brev. Hon är ju inte jättenöjd över att hamnat i den här provinsiella hålan, som Linköping var på den tiden med 2 000 invånare. Det finns inget att göra och hon skriver att hon får omvandla sina juveler till fyrbenta kreatur.

Anna Laestadius kommer till Linköpings stadsbibliotek måndag 9 september kl 18.30. 

– Jag pratar om mina böcker, inbäddat i en hel del kvinnohistoria. Det är lite min mission, att plocka fram de gömda och glömda kvinnorna ur historien.  I mitt författarskap har jag kombinerat mina två passioner i livet, historia och feminism.

Nästa bok har redan kommit en bra bit på väg. Den här gången blir det inget 1700-tal.

– Den utspelar sig från sekelskiftet fram till 1968 och har helt fiktiva huvudpersoner, avslöjar hon.

Anna Laestadius Larsson har sina föräldrar och en del gamla vänner kvar i Linköping och besöker staden med jämna mellanrum.
Anna Laestadius Larsson har sina föräldrar och en del gamla vänner kvar i Linköping och besöker staden med jämna mellanrum.
Karta: Linköpings Stadsbibliotek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!