SD vill sprida info om könsstympningar

Skolelever i Linköping behöver få bättre information om könsstympning. Det kräver Sverigedemokraterna i en motion.

Ett övergrepp mot barn som inte är acceptabelt. Så beskriver Chris Dahlqvist (SD) könsstympningar. Partiet vill ha mer information till elever i Linköpings skolor.

Ett övergrepp mot barn som inte är acceptabelt. Så beskriver Chris Dahlqvist (SD) könsstympningar. Partiet vill ha mer information till elever i Linköpings skolor.

Foto: Per Groth/Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2019-11-09 16:00

– Könsstympningar är en helt oacceptabel sak att göra i Sverige. Det behövs bättre informationsspridning så att eleverna får veta att det här inte är okej, säger Chris Dahlqvist, gruppledare för Sverigedemokraterna i Linköping. 

Motionen med krav på förbättrad information om könsstympning, som förekommer i grupper som lever i kulturer med hedersuppfattningar, lämnades in redan i januari i år och undertecknades av Sverigedemokraternas dåvarande gruppledare Klas Ahlberg. Ahlberg har sedan dess lämnat partiet men innehållet i motionen är alltjämt viktigt för Sverigedemokraterna.

– Frågan är viktig för oss och den borde vara viktig för alla, eftersom det här rör övergrepp på små barn, säger han.

Kravet i SD:s motion är att kommunfullmäktige ska ge uppdrag till ”ansvarig nämnd” att ge skolelever i Linköping en förbättrad information. Genom ökad kunskap ska fler unga kunna räddas från att utsättas för könsstympning och fler förbrytare ska kunna lagföras, hoppas Sverigedemokraterna.

Närmare hur information om könsstympning ska ges till elever har SD inte preciserat, men konstaterar att några skolor har kommit längre i sin information.

En begäran om yttrande över motionen gick först till social- och omsorgsnämnden men har nu skickats vidare till barn- och ungdomsnämnden som ska uttala sig om saken innan ärendet tas upp av kommunfullmäktige. Ett yttrande måste lämnas före januari 2020. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!