SD förlorar sin vågmästarroll i Linköping

SD:s förra gruppledare i Linköping, Klas Ahlberg, uppger på Facebook att han lämnar partiet, men att han sitter kvar i kommunfullmäktige som politisk vilde. Partiet förlorar därmed sin vågmästarroll.

Foto: Arkiv

Linköpings kommun2019-09-18 21:37

Tidigare i somras fick Klas Ahlberg lämna sin roll som gruppledare för Sverigedemokraterna i Linköping. 

Nu meddelar han på sin Facebooksida att han lämnar partiet, men att han tänker sitta kvar i kommunfullmäktige som politisk vilde.

Chris Dahlqvist var den som ersatte Klas Ahlberg som SD:s gruppledare och han blev, uppger han, överraskad när uppgiften om Klas Ahlbergs utspel nådde honom på onsdagskvällen.

– Jag träffade Klas så sent som i går och då pratade vi som vanligt. Det fanns inte ett spår av den schism som nu tycks ha blossat upp.

På sin Facebooksida menar Klas Ahlberg att det förekommer korruption i partiets led, såväl i Linköping som Östergötland.

– Det är en ren lögn att det förekommer korruption. Det Klas ger uttryck för är förmodligen en reaktion av bitterhet mot partiet eftersom det var en helt enig SD-grupp som beslutade att avsätta honom som gruppledare, säger Chris Dahlqvist.

Så här skriver Klas Ahlberg på sin Facebooksida:

"Då är man inte längre Sverigedemokrat. För mig är inte korruption okej i någon form och vänskapskorruption är inget undantag. Mängden korruption i SD i Linköping och i Östergötland ihop med ett par föreningar till är helt oacceptabel och sådan värdegrund kan jag absolut inte stå bakom. Jag har försökt motarbeta den med effekt att jag  blev avsatt som gruppledare och behandlad som en utstött. Den korruption ska inte Linköping behöva stå ut med så jag sitter kvar i kommunfullmäktige vilket innebär att SD förlorat sin vågmästarroll. Spännande framtid för mig och Linköping".

Chris Dahlqvist hävdar att SD-gruppen i fullmäktige inte har något förtroende för Klas Ahlberg och att det var det som till ledde till att han blev avsatt.

– Vi var helt enkelt inte nöjda med hans arbetsinsats. Mer än så vill jag inte säga just nu.

Dahlqvist menar vidare att Klas Ahlbergs ställningstagande, att sitta kvar som politisk vilde, troligtvis inte kommer att påverka arbetet i fullmäktige särskilt mycket.

– Min förhoppning är att han kommer att ställa sig på vår sida när det ska fattas beslut. Han sitter faktiskt på ett mandat som tillhör Sverigedemokraterna.

Jan Svensson, ordförande för SD i Östergötland, uppger att inte heller han kände till att Klas Ahlberg lämnat partiet.

– En total överraskning för mig. Just nu kan jag inte kommentera inlägget och om det kommer att påverka det politiska livet i Linköping.

Vi har utan framgång sökt Klas Ahlberg för en kommentar.

Klas Ahlberg lämnar SD, men sitter kvar som politisk vilde i kommunfullmäktige.
Klas Ahlberg lämnar SD, men sitter kvar som politisk vilde i kommunfullmäktige.
Karta: Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!