Skolan är den plats där chansen att upptäcka barn som behöver hjälp är störst. Men när en orosanmälan väl görs finns risken att problemen blivit för stora för enklare hjälp och insatser.
För att förhindra detta får nu social- och omsorgsnämnden och barn- och ungdomsnämnden i uppdrag att utöka samarbetet mellan skola och socialtjänst i form av samverkansgrupper på skolorna.
– Tidiga insatser blir en vinst, inte bara för barnen och deras familjer utan också för verksamheterna och för kommunerna, säger Erik Östman (M) ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Det här är egentligen inget nytt. Redan 2012 infördes ett liknande arbete av dåvarande Alliansen. I dag bedrivs det här arbetet i Ryd och i Skäggetorps skolor. Det nya är att alla grundskolor i kommunal regi nu får möjlighet att arbeta på det här sättet.
– Vi måste bli bättre på att fånga upp de barn som behöver extra stöd och nu kommer fler att kunna få hjälp. Vi har en stor palett av insatser att välja på, säger Annika Krutzén (M), ordförande i social- och omsorgsnämnden (son).
Den stora vinsten med tidiga insatser är att man kan undvika att det hela blir ett socialtjänstärende med all den sekretess som följer. Då kan inte längre skolan göra så mycket, enligt Erik Östman.
Rektor på skolan är sammankallande och i samverkansgruppen kan olika yrkeskategorier förekomma, beroende på vad som behövs. Men det finns alltid representanter från skola och socialtjänst.