Starka innovationsregioner som Linköping är världens hopp för en hållbar utveckling.
Linköpings näringlivsgala förra fredagen var en enda lång uppvisning i vad vår region kan göra för ett starkare, mer hållbart, mer välmående, samhälle.
Innovationerna radades upp en efter en, bland de 18 aktörer som var nominerade till pris, och är det nånting som ger framtidshopp så är det innovationer.
Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, uttryckte det bra i fredagens P1 Morgon:
– Vi i Sverige ska visa indier och kineser hur man kan leva hållbart med en god levnadsstandard. Då gör vi absolut mest nytta.
Exakt så! På det sättet är Linköpingsregionen en förebild, inte bara i Sverige, utan i världen.
Vem ska stå för de avgörande innovationerna om inte vi som har det bra, som har råd att utveckla dem?
Winsth var i radiostudion för att diskutera Naturskyddsföreningens uppmaning om en shoppingfri månad i oktober. Nordeaekonomen nyanserade samtalet på ett ypperligt sätt då hon framhöll att det finns andra åtgärder som är viktigare.
– Det är inte där skon klämmer som värst. Det stora problemet, och det är ju forskarna överens om, är att kolet ska vara kvar i marken. Och var släpper man ut kol? Det gör man i huvudsak i Indien och Kina. Det viktigaste Sverige kan göra är att skapa forskning, utveckling, teknik och utbildning så vi kan hjälpa indier och kineser att leva ett liv som är mer hållbart.
Winsth fortsatte:
– För det krävs det tillväxt. Det är dyrt att göra de här investeringarna. Om vi inte har tillväxt så går företag omkull och då blir folk arbetslösa. Och det vet vi historiskt, att är man pressad så orkar man inte tänka på klimatet. Självklart ska vi konsumera klokt, och reflektera kring hur vi kan gå tillbaka till mer kvalitet än kvantitet, men ska man göra något som privatperson så är det hur man transporterar sig som är det absolut viktigaste.
Jag är en stark förespråkare av klok konsumtion. Jag älskar när mina tonårsdöttrar handlar på secondhand-butiker och de få tillfällen jag själv köper exempelvis kläder och elektronik försöker jag numer köpa varor som jag vet håller väldigt många år.
Om tillväxt ska bli ett skällsord, som företag ska skämmas över, så hotas mycket av den utveckling som en region som Linköping bidrar med.
Det är ju tack vare en bra tillväxt som exempelvis Energifabriken, nominerade i priskategorin Årets näringslivsdiamant, kan få ett så stort genomslag med sina förnybara bränslen. Och det är ju tack vare en bra tillväxt som Solar Bora, nominerade i priskategorin Årets modigaste, kan förse så många samhällen i Afrika med förnybar el.
Två fantastiska exempel på Linköpingsföretag som gör skillnad för världens hållbarhet.
Som Marcus Wallenberg, Saabordföranden, sa i en Correnintervju i våras:
– Ny teknik är oerhört viktig för hållbarhetsfrågan. Ska vi klara av det här så måste vi leverera tillräckligt mycket positiva resultat i företag och samhälle för att orka med att investera i framtiden.
Det bästa av allt: Företagen vi såg på galan i fredags är bara några exempel, runt om i vår region finns långt många fler som med sina innovationer bidrar till en hållbar utveckling i världen.
Nästa vecka åker Linnea Bergman, vd på Mjärdeviföretaget Solar Bora, och hennes kollegor till Kenya för att ge fler afrikaner tillgång till förnybar el.
Så där har ni ett av svaren på min inledande fråga, vad lilla Linköping kan göra för stora världen.
Visst är det fantastiskt!
De kommande veckorna möter ni såväl Solar Bora och Energifabriken i vår reportageserie Onsdagsintervjun.