Inför nationella krav på att alla EU-medborgare anmäler sin närvaro när de vistats i Sverige – så lyder ett av förslagen som presenteras i en debattartikel i Aftonbladet. Bakom förslaget, som syftar till att minska antalet tiggare, står socialdemokratiska gruppledare från sex av Östergötlands kommuner – Linköping, Norrköping, Åtvidaberg, Vadstena, Boxholm och Ydre.
– Ett parallellsamhälle har växt fram. De här människorna är väldigt utsatta och hamnar ofta i svartarbete eller prostitution, säger Kristina Edlund, gruppledare (S) i Linköping.
2014 reste politiska representanter från Linköpings kommun, däribland Eva Lindh (S), till Rumänien för att undersöka hur man kunde hjälpa till på plats. Samma år betalade socialkontoret i Linköping två bussar som fylldes med tiggare som ville hem men inte hade råd med resan. För de tiggarna valde att stanna drev kommunen och Stadsmissionen länge ett härbärge.
Partiet har svängt i frågan hur man bäst löser tiggerifrågan?
– Vi ska visa medmänsklighet men också se till att de lagar och regler följs. I dagsläget har vi inte kontroll över hur länge EU-medborgare har vistats i vårt land. Det är oacceptabelt att 290 kommuner i Sverige ska ha olika lösningar när det gäller tiggerifrågan, utan det här måste vi lösa nationellt.
Vad är det som gör att ni ändrat er?
– Tiden. Det är bara att gå till mig själv. Förr la jag alltid pengar i koppen för att jag trodde att det var en tillfällighet att de här människorna var tvungna att tigga pengar. I dag lägger jag aldrig pengar i koppen, utan skänker till hjälporganisationer istället.
Gruppledarna menar även att hemländerna måste ta sitt ansvar och säkerställa sina medborgares välfärd.
– Sverige ska och kan inte ta ansvar för andra EU-länders medborgare. De länder som inte lever upp till kraven bör få sanktioner, i form av till exempelvis frusna utbetalningar av EU-medel.
Socialdemokraterna i Mjölby är en av de S-avdelningar som inte skrivit under.
– Bestämmelsen om att man inte ska vara kvar i landet i mer än tre månader finns redan. Vi delade problembilden men inte lösningen, säger Cecilia Burenby, gruppledare (S) i Mjölby.
Men i dag finns det ingen plikt att anmäla närvaro, vilket gör lagen omöjlig att följa upp?
– Frågan är vem som ska följa upp den? Vi såg att det blev fler frågor än svar. Vi tror på ännu mer uppsökande verksamhet än i dag.