Budgeten för kommande år klubbades av äldrenämnden på torsdagen. Totalt handlar det om 1,46 miljarder kronor för nästa år.
Vice ordförande i äldrenämnden Mikael Sanfridson (S) är kritisk till att majoriteten säger sig satsa i sin budget.
– Man säger att man satsar 10 miljoner på att förebygga ensamhet, men glömmer att säga att man sparar 13,6 miljoner i en annan ände. Då satsar man inte, då drar man ned, säger han.
Liselotte Fager (KD) ordförande i äldrenämnden håller inte med.
– Det handlar inte om neddragning av verksamhet utan om smartare sätt att arbeta på, säger hon.
I nämndens budget finns 1 miljon avsatt till satsningar på social samvaro. Samtidigt väljer Alliansen att plocka bort två miljoner från en annan post med social samvaro.
Hur tänker ni där, Liselotte Fager (KD)?
– I dag är det undersköterskor som står för en stor del av det jobbet. Förhoppningsvis kan vi få till samarbeten med civilsamhället som göra detta till en lägre kostnad. På det sättet får vi loss personal som får ägna sig åt det som de är utbildade för.
I Alliansens äldrebudget har man också skurit ned kostnaderna för hemtjänst med nästan 4,7 miljoner. Skälet till det är att behovet av hemtjänsttimmar har minskat, enligt Liselotte Fager.
– I årets budget blev det pengar över eftersom antalet hemtjänsttimmar blivit färre än prognostiserat.
Skälet till det är ett förändrat sätt att mäta den faktiska arbetstiden, tror hon.
Digitalisering är en annan post som i Alliansens budget ser ut att bli ett nollsummespel. Trots att digitala tjänster, enligt Liselotte Fager, inom en snar framtid kommer att bli nödvändig för omsorgen eftersom det inte kommer att finnas tillräckligt med personal så satsar man – förvisso – två miljoner på digitalisering, men tar också bort två miljoner från det man kallar digitala tjänster inom hemtjänsten.
– När vi satsar på digitala lösningar så räknar vi med att det ska ge vinst i en annan ände, säger hon.
Exakt hur det ska gå till kan hon inte säga, mer än att det också här handlar om att frigöra utbildad personal från sysslor som kan skötas på annat sätt. Till exempel genom att nyttja digitala tjänster till sådant som matinköp och liknande.
Mikael Sanfridson ser hemtjänsten ur ett annat perspektiv och oroas över att en besparing på två miljoner går ut över personalen.
– Det vore olyckligt eftersom hemtjänsten har det jättetufft i dag, säger han.