Rattfyllerist körde ut på åker

Den 31-årige bilisten hade 2,45 promille alkohol i blodet när han körde av vägen. En oenig tingsrätt har nu dömt mannen till skyddstillsyn.

Den 31-årige mannen hade 2,45 promille alkohol i blodet när han körde av vägen. Men han slipper fängelse.

Den 31-årige mannen hade 2,45 promille alkohol i blodet när han körde av vägen. Men han slipper fängelse.

Foto: Polisen

Linköpings kommun2019-09-27 16:30

Det var på morgonen den 30 januari i år som den påverkade 31-åringen körde bil på Bergsvägen i Linköping. Han skulle i förhör senare uppge att han druckit fjorton öl och mellan två och tre flaskor vin innan han satte sig bakom ratten. 

I en rondell körde mannen rakt fram. Bilen körde över en gång- och cykelbana innan den stannade på en åker.  

En busschaufför som såg olyckan stannade på platsen och hjälpte 31-åringen att komma ut ur bilen. Busschauffören noterade att bilen var full av tomma ölburkar. 31-åringen fördes till sjukhus och det visade sig att han hade 2,45 promille alkohol i blodet. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille.  

Under rättegången i Linköpings tingsrätt erkände 31-åringen brottet och förklarade att han vid tiden för körningen mådde psykiskt dåligt. 

– Det jobbigaste är att jag har utsatt andra för fara, sade mannen i förhör.  

Linköpings tingsrätt anser att straffvärdet ligger på fängelse i tre månader. En oenig rätt anser dock att det räcker med att döma mannen till skyddstillsyn med samhällstjänst i 80 timmar. 31-åringen måste underkasta sig vård för sina alkoholproblem. 31-åringen har redan på frivillig väg undergått missbruksbehandling. 

Tingsrätten skriver i domen att påföljdsvalet låg "synnerligen på gränsen" och en av rättens ledamöter anmälde skiljaktig mening och ville döma mannen till fängelse i tre månader. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!