Polisen bytte ut amfetamin mot mjöl

För att stoppa ett storskaligt försök till narkotikasmuggling bytte polisen ut ett parti amfetamin mot mjöl. Nu har en 42-årig man dömts till fängelse.

Polisen bytte ut amfetaminet mot vakuumförpackat mjöl.

Polisen bytte ut amfetaminet mot vakuumförpackat mjöl.

Foto: Polisen

Linköpings kommun2019-10-28 20:30

Den 31 juli i år valde den danska tullen att kontrollera ett paket som kommit från Nederländerna och var adresserat till en 41-årig kvinna i Linköping. Det var en narkotikahund som markerade. Paketet visade sig innehålla 897 gram amfetamin.

Den danska tullen underrättade den svenska polisen om vad paketet innehöll. Linköpingspolisen bestämde sig för att gillra en fälla. Narkotikan i paketet byttes ut mot motsvarande mängd vakuumförpackat mjöl. 

När paketet den 5 augusti levererades till en livsmedelsbutik i Linköping, som har paketutlämning, var civila spanare på plats.  

Den 41-åriga kvinnan dök upp i butiken i sällskap med en 42-åring man. Kvinnan tog emot paketet och lämnade genast över det till mannen.

42-åringen placerade paketet i en personbil och åkte från platsen. Polisen var dock med på noterna och lyckades stoppa mannen på Vistvägen.

Både den 41-åriga kvinnan och den 42-årige mannen åtalades för försök till grov narkotikasmuggling. Bägge nekade till brott under rättegången i Linköpings tingsrätt. Kvinnan hävdade att hon inte visste vad paketet innehöll. 42-åringen hävdade samma sak och påstod att han bara ville hjälpa kvinnan att bära eftersom hon hade ont i ryggen. 

Tingsrätten väljer nu att frikänna kvinnan. Däremot döms 42-åringen för det aktuella brottet till fängelse i två år och sex månader. Beslagtagna anteckningar visar, enligt rätten, att han bedrivit "yrkesmässig försäljning av narkotika".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!