Allianspartierna är för upphandlingar, medan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är emot. Det är oklart hur Sverigedemokraterna ser på saken, eftersom ingen från partiet har valt att svara på vår fråga
Gemensamt för Allianspartierna är argumentet att kommunen inte är den enda utföraren som kan erbjuda god kvalitet och att man är övertygad om att fler utförare driver utvecklingen framåt.
Ett argument som Annika Krutzén (M) ordförande i Social- och omsorgsnämnden, och också den som under nuvarande mandatperiod har ansvar för den här frågan framhåller, är att kommunen inte heller har boenden så det räcker och att kommunen omöjligt kan hinna att bygga i kapp.
Det finns förståelse för att det kan uppstå oro bland brukarna, men här vilar mycket på personalen, enligt Krutzén.
– Är de flesta i personalen kvar i verksamheten och är lugna inför bytet så behöver den enskilde inte ens märka av en övergång till ny utförare.
Samtidigt är hon medveten om att missnöje bland personalen kan spä på oro hos brukarna. Samtidigt, säger hon, blir det hela tiden förändringar i en personalgrupp, eftersom människor byter arbete eller slutar av andra orsaker och ny personal kommer till.
– Också i de fallen är det viktigt att inte det påverkar de boende på ett negativt sätt.
Kristdemokraterna pekar på att kommunen behöver utvecklas och att i takt med att behoven förändras så blir det viktigare att aktörerna blir fler.
– Det är viktigt att olika aktörer får möjlighet att bidra med nytänkande och mer moderna arbetssätt, tycker partiets gruppledare Denise Cassel.
Huruvida upphandlingar bidrar till utveckling finns det egentligen inte så mycket evidens för. Enligt Åsa Wennergren, gruppledare för Liberalerna, så genomförde ansvarig förvaltning en brukarundersökning 2019 och den visade inte på några större skillnader mellan kommunala och privata utförare. På nationellt plan hänvisar hon till undersökningar som gjorts av Socialstyrelsen, den senaste 2018, som visar att privat driven daglig verksamhet och bostäder med särskild service för personer med funktionsnedsättning, håller hög kvalitet.
Däremot, påpekar Åsa Wennergren, är det viktigt att kommunen har ett tillräckligt stort antal boenden kvar i egen regi för att kompetensen och kunskapen ska finnas kvar.
Centerpartiet är det parti inom Alliansen som kan tänka sig en förändring och istället för lagen om upphandling (LOU) vill se Lagen om valfrihet (LOV).
– På det sättet skulle vi få många olika utförare, utan upphandlingar, tror Muharrem Demirok, gruppledare för Centerpartiet.
Liberalerna – tidigare i en koalition med S och MP – i dag en del av Alliansen, är fortsatt positiv till att upphandla LSS.
Partiet vill se en mångfald av utövare och tror inte att kommunen är den enda som kan ge god och kvalitativ omsorgsverksamhet, enligt Åsa Wennergren (L), kommunalråd.
De partierna i fullmäktige som är helt emot upphandlingar är Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
Trots att S och MP gick med på att – i det här fallet – upphandla Valthornsgatan vill de nu som mera självständiga partier arbeta för att upphandlingarna inom LSS ska upphöra.
Mikael Sanfridson (S), vice ordförande i äldrenämnden, pekar på att för hans parti har det varit viktigt att få bort den stora dominansen av privata utförare, under den tid de var vid makten.
I dag är ungefär hälften av alla LSS-boenden och äldreboenden i kommunen i offentlig regi.
Särskilt viktigt, tycker han, är att gruppen inom LSS slipper upphandlas eftersom de bor så länge i sitt boende och därmed också utsätts för förändringar, när kommunen bestämt sig för att använda sig av upphandlingar.
– Liberalerna har styrt omsorgsnämnden i 12 år. Hade vi fått bestämma över den hade vi inte valt upphandling. När fler röstar på S, får vi större inflytande och större möjlighet att driva genom vår syn på detta område, säger Mikael Sanfridson.
Miljöpartiet och Vänsterpartiet tar båda upp otryggheten som de anser att upphandlingar skapar.
– Det är både inhumant och ovärdigt att lägga ut människors hem till upphandling med jämna mellanrum, säger Jessica Eek gruppledare för Vänsterpartiet.
Hon påpekar att det inte handlar om en affärsmodell, utan om människors liv.
Miljöpartiet kan inte se behovet av upphandling, eftersom – skriver Birgitta Rydhagen i ett mejl – kvaliteten brukar uppfattas som likvärdig. Då finns det ingen poäng med att omvårdnad ges av olika utförare.