Pappan: "Det måste gå rätt till i alla delar"

Antalet skolplatser ändrades inte i efterhand. Men kommunen kan inte bevisa det, enligt utbildningsförvaltningen.

Bristande hantering av skolvalet tar fokus från studierna, menar vårdnadshavare som valde att överklaga Linköpings kommuns beslut om skolplacering.

Bristande hantering av skolvalet tar fokus från studierna, menar vårdnadshavare som valde att överklaga Linköpings kommuns beslut om skolplacering.

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Linköpings kommun2019-10-07 20:30

Vårdnadshavarna till eleven som inte antogs till Arenaskolan menar att sökande prioriterades ned när platser gjordes om till fotbollsprofilsplatser, efter att ansökningstiden gått ut.

– Skolvalet är bland det svåraste man kan guida sina barn i. Det måste gå rätt till, därför valde vi att överklaga, säger pappan till den berörda eleven.

Informationen om fördelningen av platser var bristfällig och det framgick inte att de skulle reduceras, beskriver han:

– Hade vi vetat att det bara fanns trettio vanliga platser är det möjligt att vi hade genomfört skolvalet på ett annat sätt.

Anna Jertland, sakkunnig i skolvalsfrågan vid utbildningsförvaltningen, hävdar att inga platser har gjorts om i efterhand. Hon uppger att det var bestämt att Arenaskolan skulle ha 30 vanliga utbildningsplatser, men fördelningen mellan skolans olika idrottsprofiler var inte klar. Dokumentet med platsfördelningen var ett arbetsdokument utan datering eller underskrift av skolchef, därför ser det ut som om beslut togs och dokument upprättades i efterhand, enligt Anna Jertland.

– Men det här är det enda dokument vi har att visa upp. Vi får ta på oss att vi har brustit i dokumentation. Vi erbjuder familjen en plats på Arenaskolan om de vill, säger Anna Jertland.

Du menar alltså att ni inte gjort fel med någon elev, på det sättet som Överklagandenämnden skriver?

– Nej, så vi känner att beslutet är lite missvisande. Men vi tar till oss att vi ska vara tydliga och transparenta till nästa skolval.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!