Överbliven jord blev ny cykelbana

När cykelbanan mellan Rydskogen och grönområdet vid aktivitetsparken breddades blev det en hel del lerjord över. Nu har det använts till att bygga en mountainbike-bana.

Robin Johnsson och Bitte Nygren vid startrampen på toppen av den förstärkta kullen.

Robin Johnsson och Bitte Nygren vid startrampen på toppen av den förstärkta kullen.

Foto: Victor Bomgren

Linköpings kommun2019-10-30 11:30

Just nu är den inte särskilt vacker, den nya mountainbike-banan i Ryd, men till våren när snön är borta och gräset börjat växa ska den bli fin igen. Det var i samband med att cykelbanan bredvid den gamla mountainbike-banan breddades som det blev stora mängder lerjord över.

– Då fick vi på kommunen frågan om vi kunde smeta ut jordmassorna på den här ytan. Sedan tidigare har det legat en annan bana här. Då tänkte vi att vi kunde utnyttja all den jordmassan och göra iordning banan till något bättre, för den har inte varit så välanvänd, säger Bitte Nygren från Linköpings kommun som är driftansvarig för projektet. 

undefined
Robin Johnsson och Bitte Nygren blickar ut över den nya banan.

Den gamla banan har nu fått ett lyft med rejäla kurvor och kullar, perfekt för mountainbike-grenen pumptrack. I pumptrack ska inte cyklisten behöva trampa med pedalerna utan istället använda banans hinder och pumprörelser för att föra cykeln framåt.

– Det ligger lite i tiden och det är många som cyklar framförallt pumptrack. När vi har fått till ytorna med gräs och bänkar kommer det att bli top notch, säger Robin Johnsson på Thormans som är markentreprenör i området.

Innan banan började konstrueras tog kommunen kontakt med några cykelföreningar i staden och Hangaren för att få tips och råd. Även Thormans visade sig ha en del cykelentusiaster som kunde bistå med idéer. 

undefined
Den nya banan har redan börjat användas av flera pumptrack-åkare.

Ganska snart märktes att det fanns ytterligare stora mängder lerjord kvar. Då bestämdes att kullen som fanns på platsen också skulle byggas på och förstärkas, för att bli en rejälare pulkabacke på vintern.  

– Först var inte tanken att vi skulle förstärka backen, men det blev verkligen mycket mer lerjord över än vad vi trott, säger Bitte Nygren.

undefined
Marianne Frisk, Britt-Marie Randhede, Vanja Jansson, Anna-Britt Jonsson och Birgitta Wärnelius Öhlin uppskattar den nya banan.

Några Rydsbor gick förbi den nya banan på måndagsförmiddagen. De har följt arbetet och undrat vad det skulle bli av all jord.

– Först var det stora jordhögar och vi trodde att det var en avstjälpningsplats, och då hade vi ju inte helt fel. Det är bra att det kommer till användning, säger Marianne Frisk.

De tror inte att de själva kommer att använda banan men anser att den kommer att bli ett lyft för området.

– Det är jätteroligt att de satsar på det här så att det finns något att göra för ungdomarna. Ett fint komplement till det övriga området med aktivitetsparken, säger Britt-Marie Randhede.

Karta: Ryd
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!