Östman (M) lugnar: "Det är bara ett av fler alternativ"

Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, vill lugna upprörda vårdnadshavare med barn i årskurserna F-6 på Ånestadsskolan. "Ingenting är klart", säger han.

Erik Östman (M) anser att föräldrarna med yngre barn på Ånestadsskolan inte har någon anledning till upprördhet.

Erik Östman (M) anser att föräldrarna med yngre barn på Ånestadsskolan inte har någon anledning till upprördhet.

Foto: Victor Bomgren

Linköpings kommun2021-01-21 18:00

Förslag att göra om Ånestadsskolan till en högstadieskola – ett förslag som finns i Kommunens utredning Skola 2035 – är ett av fler alternativ för hur Linköpings kommun kan lösa bristen på högstadieplatser i framtiden, enligt Erik Östman.

Varför står det på kommunens hemsida "När det gäller Ånestadsskolan har politikerna aviserat att man vill gå vidare, så där kan vi nog vänta oss ett beslut" om det enbart är ett alternativ?

– Just den meningen var en olycklig formulering. Rapporten Skola 2035 är framtagen av tjänstemän. Inga politiska beslut är fattade. Om politikerna väljer att gå vidare med förslaget krävs ett beslut i nämnden. Och inga beslut är aktuella i närtid. Skulle nämnden gå vidare med förslaget skulle ett beslut tas runt 2023.

Har ni aviserat att ni vill gå vidare, eller inte?

– Nja, vi har bara sagt att det kan vara ett intressant alternativ som vi vill kolla.

Beslutet kan tas om ett par år, men det berör ändå de här föräldrarna och deras barn. Vad tycker du om det?

– Om vi skulle gå vidare med förslaget kommer vi att ha en dialog med de boende i området och med vårdnadshavare. 

Enligt föräldrarna skulle ett sådant beslut skapa ökad segregation, mer trafik i området och längre skolväg för småbarn. Vad säger du om det?

– Eftersom det handlar om ett förslag har vi inte gjort någon analys. Om nämnden väljer att gå vidare med förslaget skulle det ske först efter en fördjupad genomgång av konsekvenserna. 

Karta: Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!