Öppet hus för att bryta ensamheten

Många äldre är ensamma i dag. Det vill Aktivitetshuset i Linköping göra någonting åt. På fredagen bjöd man in till öppet hus.

Emma Sterneling ser till att kakor finns till besökarna på Aktivitetshusets öppet hus.

Emma Sterneling ser till att kakor finns till besökarna på Aktivitetshusets öppet hus.

Foto: Daniel Erlandsson

Linköpings kommun2019-10-18 18:30

De vidsträckta lokalerna på en innergård på S:t Larsgatan bjuder på ett stort utbud för besökarna. Här finns material för att måla, dreja och snickra. Fredagar är pysseldagar. Onsdagarnas bingo är populärt. Man kan läsa tidningen och dricka kaffe. Och umgås förstås.

– Här finns alla möjligheter, men det är svårt att få folk att hitta hit. Tanken med öppet hus är att folk ska få veta att vi finns, att det går bra att komma hit för att hitta en gemenskap. Kommunen jobbar med att motverka ensamhet och då är det här ett perfekt ställe. Man behöver inte vara med i någon grupp utan det går bra att bara dyka upp, säger Emma Sterneling som arbetar på Aktivitetshuset.

Man samarbetar med Anhörigcenter och vårdcoacherna som kan informera om verksamheten. Nyligen var man med på Äldredagen i Linköping. På tisdagarna är det  pensionärsrabatt på City Gross och Ica Maxi. Då brukar man vara där och informera om vad man gör.

Den här förmiddagen har Emma Sterneling och kollegan Nettan Liljegren fullt upp i köket. Plåtar med kärleksmums och noblessekakor åker in och ut ur ugnen. 

Ett par besökare sitter och pysslar, någon målar en tavelram. Kerstin Lindqvist som är 86 år läser en veckotidning. Hon är en trogen besökare sedan ungefär ett år tillbaka:

– Jag går hit tre gånger i veckan, första gången visste jag inte ett dugg, nu tycker jag det är jätteskojigt, vi hittar på så mycket, säger hon.

Promenader, pyssel och utflykter med husets minibuss hör till det hon uppskattar mest.

Kerstin Lindqvist är en återkommande gäst på Aktivitetshuset.
Kerstin Lindqvist är en återkommande gäst på Aktivitetshuset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!