Okunskap försvårar förlossningsrädslan

En nyckel till att behandla förlossningsrädsla ligger i förtroende. Ett förtroende som en plump kommentar eller onödig fråga kan rasera, visar ny forskning.

Anna Malmquist, forskare vid Linköpings universitet, har tillsammans med Katri Nieminen gjort en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Midwifery.

Anna Malmquist, forskare vid Linköpings universitet, har tillsammans med Katri Nieminen gjort en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Midwifery.

Foto: David Brohede

Linköpings kommun2020-01-05 16:00

Förlossningsrädsla bland heterosexuella är ett väl studerat område. Hur lesbiska, bisexuella och transpersoner med förlossningsrädsla upplever graviditet, förlossning och vård har det saknats kunskap om. Anna Malmquist och Katri Nieminen, forskare vid Linköpings universitet, har gjort en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Midwifery.

– Förlossningsrädsla är den starkaste faktorn för att få en negativ förlossningsupplevelse. Det blir en självuppfyllande profetia i att man är otroligt rädd för förlossningen och får då också en negativ upplevelse, säger Anna Malmquist.

En nyckel till att kunna minska rädslan för förlossningen är förtroende för vårdpersonalen. Men den här gruppen upplever ett extra lager av rädsla och press. Det kallas för minoritetsstress och innefattar den stress personer som bryter mot normen utsätts för när de ständigt behöver förklara hur deras relation ser ut eller när de tvingas hantera oförståelse, kommentarer och missförstånd.

– Minoritetsstress är egentligen något man kan uppleva i alla delar av livet, från sin ursprungsfamilj till arbetslivet och fritidsaktiviteter. Den finns överallt. Men i sjukvårdssituationen kan det handla om att få plumpa eller okunniga frågor och kommentarer som gör att man inte känner sig sedd eller inkluderad, berättar Anna Malmquist.

I vissa fall kan det handla om att få frågan om vem ens partner är och tvingas förklara att; nej, det är inte min syster. 

– Frågor som man kanske är van vid att hantera, men som i en situation när man är väldigt skör som patient och står inför en stor livshändelse – då pallar man inte riktigt att aktivt behöva rättfärdiga vem man är.

Vårdpersonal måste känna till vilka olika grupper de kan komma att möta i sitt yrke, att inte alla är heterosexuella samt vad minoritetsstress innebär menar Anna Malmquist.

– Det räcker inte med att personer inom vården anser sig ha ”ett öppet sinne” för att möta den här gruppen. Det är kunskap som behövs. De här patienterna har det redan väldigt jobbigt med sin förlossningsrädsla. De ska inte behöva utbilda vårdpersonalen också.

Men att hantera minoritetstress handlar inte bara om omgivningen, utan också om hur den som upplever stressen själv hanterar den.

– Det är forskning vi skissar på. Hur man som HBTQ-person kan hantera den minoritetstress som de flesta möter i sin vardag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!