Oenighet kring sophämtning vid tomtgränsen

Linköpings kommun vill gärna införa så kallad bostadsnära sopsortering. Organisationen som vill ta hand om det, hoppas på Linköping. Nu ska de bara bli överens.

Återvinningsstationerna hanteras av FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen. Men marken hyrs av markägaren, i de flesta fall är det kommunen som hyr den mark som behövs.

Återvinningsstationerna hanteras av FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen. Men marken hyrs av markägaren, i de flesta fall är det kommunen som hyr den mark som behövs.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Linköpings kommun2020-01-14 06:30

Förra året trädde en ny förordning i kraft. Syftet med den är att minska mängden förpackningar och tidningar som hamnar i hushållssoporna. Istället ska ett system införas där kunden kan sortera hemma och få det mesta av det slängda hämtat vid tomtgränsen. På det sättet kan onödiga resor till och från återvinningsstationerna undvikas.

I dag är det organisationen FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) som ansvarar för återvinningsstationerna – alltså de containrar som brukar finnas i bostadsområden och utanför butiker. Nu vill de också ansvara för den bostadsnära sophanteringen och söker därför tillstånd hos Naturvårdsverket.

Kravet för att få tillstånd är att FTI ska erbjuda minst 60 procent av Sveriges bostadsfastigheter hämtning av sopor nära bostaden. Det säger Magnus Sandström som är regionchef hos FTI.

I Linköping ska frågan nu upp på årets första kommunstyrelse. 

Linköping vill gärna komma igång med det här, men Tekniska verken som erbjuds uppdraget att samla in soporna– anser att ersättningen är för låg, enligt kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M).

– Ska Tekniska verken vara uppdragstagare åt producenterna måste ersättningen täcka kostnaderna, säger Niklas Borg.

Det handlar också om att FTI säger nej till att ta hand om glas och tidningar. Ett argument från FTI för detta är att återvinningsmålen för glas och tidningar redan nås. 

Men det handlar också ekonomi, enligt Magnus Sandström. Han tar tidningsbranschen som exempel

– De hävdar att mer kostnader för att återvinna tidningar skulle stjälpa hela branschen, säger han.

Men i Linköping finns en oro för vad som kan hända om glas och tidningar undantas.

– Vi tror att om man inför sortering vid tomtgränsen, vilket är bra, men undantar glas och tidningar, så kan hushållen bli mindre benägna att återvinna det och vi riskerar att få det i de vanliga hushållssoporna. Det vore dåligt, säger Niklas Borg.

Den här farhågan delar inte Magnus Sandström.

– Nej, jag kan inte se att ett så inarbetat beteende plötsligt skulle förändras, säger han.

FTI lovar att sätta upp så kallade singelstationer där glas och papper kan slängas och till dessa ska ingen ha mer än 400 meter enligt löftet.

Men Niklas Borg är tveksam.

– Redan i dag kan vara svårt att hitta den lediga marken för de här återvinningsstationerna, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!