Det är Min Doktor som ligger bakom kliniken. På mottagningen kan patienter göra drop-in besök för vardagliga hälsobesvär, hälsokontroller och vaccinationer.
– Min doktor är i grunden en digital vårdgivare. Det vi gör nu är att vi kompletterar den digitala vårdtjänsten med fysiska mottagningar som är placerade i anslutning till Apotek Hjärtat, berättar Olof Fredricson, affärsområdeschef för klinikverksamheten på Min Doktor.
Kliniken i Linköping har tre mottagningsrum. Dessa bemannas av upp till tre sjuksköterskor som har tillgång till läkare på distans om det behövs. Syftet med mottagningen är att vara en avlastning till primärvården. Kliniken i Linköping har inte något samarbete med Region Östergötland.
– Om man kommer hit får man betala privat. Om besöket hos sjuksköterskan leder till ett digitalt läkarbesök hanteras det inom ramen för offentlig finansiering.
Mottagningen finns redan i 17 svenska städer, bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö. Olof Fredricson ser verksamheten som en möjlighet att minska vårdköerna.
– Det är köer till den etablerade vården, och vi ser det som en hjälp att avlasta vårdcentralerna och hjälpa till med de enklare ärendena.
Även om vårdmottagningen inte har ett samarbete med Region Östergötland kan det ändå påverka den offentligt drivna sjukvården. Det menar Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland.
– Om man får telefonkontakt med en läkare blir det ett utomläns läkarbesök eftersom att den här vårdgivaren är etablerad i Sörmland. Det blir stora fördyringar för Region Östergötland.
Förra året hade Region Östergötland kostnader på sju miljoner kronor för läkarbesök utomläns. Hittills i år är kostnaden uppe i 14 miljoner kronor.
– Vi tänker att det här är pengar som vi hellre skulle vilja använt för att få en bättre tillgänglighet och fler personer på plats. Vi har en årlig resursfördelningsprocess där vi tittar på vilka områden där behoven är som allra störst. De senaste åren har det handlat om nya läkemedel inom cancerbehandling och neurologiska sjukdomar. De är väldigt dyra, det är viktigt att kunna ha pengar för att kunna förskriva dessa läkemedel.
Lena Lundgren menar att vårdköerna i Östergötland inte är långa jämfört med andra län.
– Om vi tittar nationellt ligger vi väldigt bra till när det gäller att ha tillgång till både telefon och besök på vårdcentralerna.