Ny vårdcentral öppnar i Linköping

I mitten av december öppnas en ny vårdcentral i Vasastaden. Den drivs av vårdbolaget Capio som räknar med 6 000 listade patienter.

Snart är huset på Nordengatan färdigbyggt och då kan Capio vårdcentral flytta i lokaler på drygt 400 kvadratmeter.

Snart är huset på Nordengatan färdigbyggt och då kan Capio vårdcentral flytta i lokaler på drygt 400 kvadratmeter.

Foto: Åke Alvin

Linköpings kommun2019-10-08 18:00

Det är brist på vårdcentraler i Linköping. På Kungsgatans vårdcentral är trycket så hårt att man fått införa ett tillfälligt listningsstopp.

Men snart finns det en ny vårdcentral att lista sig vid, i Botryggs nybyggda hus vid Nordengatan i Övre Vasastaden. 

– Vi tar över lokalerna den 1 december. Sedan ska vi ställa i ordning dem och vi hoppas kunna öppna i mitten av december, berättar Constance Lövefors, biträdande verksamhetschef.

Den nya vårdcentralen har avtal med Region Östergötland. I början kommer 10–12 personer att arbeta där, men i takt med att patientlistan växer räknar Lövefors med att lika många till kommer att anställas.

– Vi hoppas komma upp i 6 000 patienter inom tre år, säger hon.

Det är ju brist på sjuksköterskor och läkare. Hittar ni personal till en ny vårdcentral?

– Jadå. Det är flera som redan anmält intresse trots att vi inte hunnit gå ut med anställningsannonsen än.

Hur gör man om man vill lista sig vid den nya vårdcentralen?

– Vi kan inte lista någon förrän 1 december. Men det går bra att höra av sig till Capio redan nu, på nätet till exempel, säger Constance Lövefors.

Capio driver sedan tidigare vårdcentralen i Berga, med över 12 000 patienter. Den fick i somras pris av Region Östergötlands politiska ledning som en av länets fem bästa vårdcentraler.

– Det var väldigt roligt. Vi måste hävda oss och visa att privat vård inte är sämre, att det inte bara handlar om att tjäna pengar. Vi har en personal som tycker om att jobba med förbättringar. Nu känner vi att vi har nått så långt i Berga att vi vill gå vidare och öppna en vårdcentral till, säger Constance Lövefors.

Varför blev det just Vasastaden?

– Vi tittade även på Ullstämma, där regionen också har behov av en vårdcentral. Men det var här vi hittade bra lokaler.

Vårdcentralerna i Berga och Vasastaden kommer att samarbeta om till exempel telefonsamtal och journalskrivning. Dagens ledningsgrupp kommer att ansvara för båda vårdcentralerna.

– Vi har ingen chef som bara är chef. Alla jobbar kliniskt också, berättar Constance Lövefors som själv är både biträdande verksamhetschef och sekreterare.

Granne med den nya vårdcentralen i Vasastaden finns en outhyrd lokal på 120 kvadratmeter som är tänkt att bli apotek.

– Vi har inget kontrakt skrivet än, men vi för diskussioner med ett antal intressenter och det ser hoppfullt ut, säger Botryggs vd Adam Cocozza.

Här i Övre Vasastaden planerar Capio att öppna sin andra vårdcentral i Linköping. Företaget driver även vårdcentralen i Berga.
Här i Övre Vasastaden planerar Capio att öppna sin andra vårdcentral i Linköping. Företaget driver även vårdcentralen i Berga.
Karta: Nordengatan 47
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!