Regeringen har föreslagit en skatt på avfallsförbränning från 1 april nästa år. I början ska skatten ligga på 75 kronor per ton för att sedan höjas till 100 kronor år 2021 och 125 kronor år 2022.
– Vi märker en stark vilja hos svenska folket att återvinna en större del av soporna. Men då är det en hämmande effekt att det är så billigt och helt skattebefriat att elda upp avfallet. Det här är ett sätt att jämna ut de ekonomiska villkoren, så att det blir mer lönsamt att satsa på återvinning i stället, sade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) när förslaget lades fram i förra veckan.
Exakt vad skatten kommer att kosta Tekniska verken är inte klart, men en beräkning som gjordes tidigare i år pekade på en summa någonstans runt 60 miljoner kronor om året.
– Det här kommer leda till höjda avfallstaxor. Så resonerar branschen i stort, att den här kostnaden kommer att läggas på avfallskunden, säger Michael Fahlström, affärsområdeschef för bränslebaserad energi på Tekniska verken.
För det enskilda hushållet är det inga jättesummor det rör sig om, runt en femtiolapp extra om året. Skatten för avfall som kommer från andra kommuner och länder ska inte belasta Linköpingsborna, lovar Fahlström.
– Det är självkostnadsprincipen som gäller på det här området. Det är de som producerar soporna som ska bära kostnaden, säger han.
Regeringens egen utredare avrådde från skatten. Utredaren ansåg att en eventuell skatt ska läggas längre upp i kedjan – hos producenterna – för att göra miljönytta. Det tycker även Michael Fahlström.
– Man borde ställa betydligt hårdare krav på produkter och förpackningar som släpps ut i handeln. När avfallet kommer till oss återstår inget annat än energiåtervinning, säger han.
Per Bolund anser att varje EU-land land bör ta hand om sitt eget avfall.
– Men det här är ett globalt problem och vi måste hjälpas åt. Svenska avfallsförbränningsanläggningar är kraftvärmeverk som producerar el och värme. Där är vi mest resurseffektiva, säger Michael Fahlström.
Linköpingsbor betalar i dag dels en fast sophämtningsavgift, dels en rörlig på 2,68 kronor per kilo. Enligt ett förslag till kommunfullmäktige ska den fasta avgiften nästa år höjas med 5 procent och den rörliga med 10 procent. Hälften av den tioprocentiga höjningen beror på den nya skatten.
En genomsnittlig villa i Linköping slänger 320 kilo hushållssopor per år.