Ny företagsmässa startar i Linköping

Linköping Expo. Det är namnet på den nya företagsmässan som arrangeras 17 oktober.

17 oktober arrangeras Linköpings Expo i Konsert & kongress.

17 oktober arrangeras Linköpings Expo i Konsert & kongress.

Foto: Daniel Bennelid

Linköpings kommun2019-09-26 06:00

Astrid Brissman, ordförande för Företagarna i Linköping, berättar glatt hur idén föddes.

– Det var under en diskussion i styrelsen tidigt i våras. En av ledamöterna, Magnus Persson på Stjärnafyrkant, lyfte att vi borde ge något mer till medlemmarna. Då kom vi fram till att vi vill anordna en mässa. Eller företagarmingel som vi vill kalla det för. Vi började i liten skala med 30 utställare, men när beskedet kom att inte Linköpings Näringslivsmässa i Saab arena blir av i år så sa vi "Nu kör vi!". Vi ökade till 70 utställare och fick fullbokat direkt.

Vad vill ni att besökarna ska få ut av expot?

– Att de gör affärer. Det är det centrala, att vi får våra medlemmar att växa. Men också att de skaffar nya kontakter och har en trevlig eftermiddag och kväll.

Det inleds med att Företagarnas vd Günther Mårder inviger med en framtidsspaning.

Hur ser du på företagsklimatet i Linköping? I Svenskt Näringslivs ranking över Lokalt företagsklimat 2019 tappade Linköping 20 placeringar ner till plats 149.

– Näringslivsfrågorna har inte funnits på agendan de senaste fyra åren och det tar tid att vända en sådan utveckling. Jag hoppas det blir bättre. Näringsliv och Tillväxt på Linköpings kommun har bland annat startat strategisk näringslivsråd där vi och bland andra Liu, Svenskt näringsliv, Fastighetsägarna och Science park Mjärdevi finns med.

Vad gör Företagarna för ett bättre företagsklimat?

– Bland annat är vi med i sådana råd. Vi försöker påverka så gott vi kan utifrån att vi jobbar ideellt i organisationen.

Hur klarar du att skilja på dina roller som moderat kommunalråd och ordförande i Företagarna?

–  Jag tycker inte det är så svårt. Jag sätter på mig den hatt som gäller för den diskussion som är aktuell. Det är en förutsättning att jag skiljer på rollerna, annars skulle det inte gå.

Petter Alexis Askergren, som firade 20 år som artist förra året, är klar som huvudtalare med föreläsningen "Artisten, varumärket, entreprenören". I en videohälsning på Företagarnas sajt säger Petter:

– De som lyssnar kanske inte känner igen allt, men det kommer i alla fall finnas beröringspunkter i det jag ska prata om som kan kopplas till andras verksamheter.

Så här placerade sig några av de östgötska kommunerna i Lokalt företagsklimat 2019: 1) Solna...25) Ydre, 58) Åtvidaberg, 74) Mjölby, 78) Ödeshög, 84) Vadstena, 149) Linköping, 160) Kinda, 200) Motala, 218) Boxholm, 253) Norrköping. 

Astrid Brissman, ordförande i Företagarna.
Astrid Brissman, ordförande i Företagarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!