– Utvecklingen med förnedrande aktiviteter och alkohol under nollningarna, den måste vi få stopp på.
Det säger bildningsnämndens ordförande Åsa Wennergren (L).
Nollningarnas vara eller inte vara har diskuterats under många år. Många skolor har satt ner foten och tillåter inga nollningsaktiviteter under skoldagen. Men det hindrar inte eleverna och numer sker nollningarna helt utanför skoltid.
Inför årets höstterminsstart fanns ett samarbete sedan tidigare – mellan bildningsnämnden, skolorna och fler förvaltningar– för att fokusera på frågan. Men det hjälpte inte stort, som det verkar.
För efter höstens nollningar gick polisen ut på sin hemsida och berättade om stora mängder alkohol som beslagtagits och också att polisen fick avsätta tid för att skapa kontakt mellan oroliga föräldrar och skolor. De vädjade till vuxenvärlden om att få hjälp med det de kallade de hårda nollningarna.
– Så får det inte vara. Det är inte acceptabelt, säger Åsa Wennergren.
Därför har hon tagit initiativ till ett utökat samarbete. Fler förvaltningar ska in, bland annat kommunens säkerhetsavdelning och Linköpings universitet.
– Vi ser en möjlighet att unga vuxna kan samtala med gymnasieungdomar i årskurs två. När de går i trean är de som ska ansvara för nollningar, säger Åsa Wennergren.
Fördelen är också att ungdomar i årskurs två på gymnasiet och studenterna själva har varit med om en nollning.
Men är det verkligen skolans ansvar att se till ungdomar efter skoltid?
– Ja, jag tycker det är rimligt eftersom det hela startar i skolan., säger Åsa Wennergren.
Samtidigt understryker hon att det är ett gemensamt ansvar för föräldrar, skola och samhälle i stort.
Under flera år har nollningsperioden inträffat samtidigt som Linköping har sin årliga sommarfest. Lämpligheten i detta har ibland ifrågasatts.
Hur ser du på detta?
– Vi ska titta på detta och se om det finns något att göra där.
Har ni några planer på att flytta festen?
– Nej, inte i nuläget. Men när jag träffar gruppen så kommer jag naturligtvis att prata om hur vi ska stävja utvecklingen. Skulle det komma ett sådant förslag, så får vi titta på det.
Socialdemokraterna har till fullmäktige ställt en fråga om vad det borgerliga minoritetsstyret ska göra åt problem och utsatthet som följer med nollningen. På kommande fullmäktige kommer Åsa Wennergren att besvara frågan.