Nu ska brandskyddet på gruppboendet åtgärdas

Efter föreläggandet från räddningstjänsten kommer kommunen att åtgärda brandskyddet i gruppboendet Hunnebergsgården och Asplunden.

Fastigheterna där gruppboendet är inhyst är äldre och det har försvårat beslut kring lämplig brandskyddsutrustning, enligt socialförvaltningen.

Fastigheterna där gruppboendet är inhyst är äldre och det har försvårat beslut kring lämplig brandskyddsutrustning, enligt socialförvaltningen.

Foto: Pelle Johansson

Linköpings kommun2019-09-29 08:00

Beslutet att acceptera föreläggandet från räddningstjänsten och inte överklaga kraven togs på ett möte på torsdagen mellan social- och omsorgsförvaltningen och fastighetsägaren Stångåstaden.

Susanna Lundstedt, avdelningschef på social- och omsorgsförvaltningen, säger att vissa åtgärder gjorts för att förbättra brandskyddet inom gruppboendet sedan räddningstjänstens förra tillsyn 2015.

Räddningstjänsten anser ju att inte mycket skett sedan tillsynsbesöket 2015. Har social- och omsorgsförvaltningen utsatt de boende för en risk när de bott i gruppboendet?

– Vi har kontinuerligt följt de här personerna på individnivå och säkerställt att de är rätt placerade och får det stöd de behöver, säger Susanna Lundstedt.

Så du tycker inte att ni har utsatt de boende för någon risk?

– Nej, det tycker jag inte.

Irmin Oglecevac, lokalsamordnare vid social- och omsorgsförvaltningen, säger att flera brandkonsulter kallats in efter räddningstjänstens tillsyn 2015 men att det varit svårt att enas om åtgärder som varit tillräckliga och samtidigt tillåtna. Han beskriver att delar av gruppboendet finns i en äldre Q-märkt fastighet vilket kan innebära att man inte får göra vad som helst i fastigheten.

I en skrivelse från social- och omsorgsförvaltningen till räddningstjänsten framgår att förvaltningen undersöker möjligheten att ”fasa ut individer till alternativa boenden” och att man kommer att avvakta med nya placeringar. I dagsläget saknas dock alternativa boenden.

Har ni dragit er för att investera i fastigheterna om ni överväger att flytta er verksamhet därifrån?

– Det är alltid en övervägning när vi planerar våra boenden, man får överväga ekonomi och andra faktorer. Men självklart hade vi velat få till åtgärder betydligt tidigare, säger Irmin Oglecevac.

Under tiden ni har diskuterat har det ju varit ett bristande brandskydd?

– Under tiden har man vidtagit vissa åtgärder, både vi och Stångåstaden. Och verksamheten har haft ett bra systematiskt brandskyddsarbete. Men det är ju inte tillräckligt, givetvis.

Linda Ganbrant, kund- och avtalsansvarig vid det kommunala fastighetsbolaget Stångåstaden, säger att fastighetsägaren nu kommer enas med kommunen om hur åtgärder ska lösas.

– Vi ser allvarligt på den här frågan och vi måste tillsammans med kommunen hitta en bra lösning, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!